Τα μαθηματικά και περί αισιοδοξίας

Κύριε διευθυντά
Ο έμπειρος κ. Σάκης Μουμτζής («Κ» 4/1/22) αναφερόμενος στη σημερινή «πραγματική» κατάσταση της Ελλάδας, την παρουσιάζει με ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο. Αναλόγως πώς το βλέπει κανείς, αισιόδοξα ή απαισιόδοξα. Θα μπορούσα να συμφωνήσω μαζί του. Εχω όμως μία τυπική ένσταση με τα λεγόμενά του, όχι για το περιεχόμενο, αλλά ως προς το περιέχον.

Ο μύθος αναφέρεται σε μπουκάλι με κρασί ή ρετσίνα. Προφανώς οι συνδαιτυμόνες είναι πλείονες του ενός, που έχουν στο τραπέζι μία φιάλη με πιοτό ώς τη μέση. Μεταξύ αυτών διακρίνονται οι αισιόδοξοι που τη βλέπουν μισογεμάτη και οι απαισιόδοξοι που τη βλέπουν μισοάδεια. Ο Σ. Μ. σημειώνει πως «έχουμε τα προβλήματά μας όπως της απονομής δικαιοσύνης και της γραφειοκρατίας». Υπεραισιόδοξος όμως καταλήγει: «Πορευόμαστε λοιπόν με γεμάτο το ποτήρι, προσέχοντας όμως μήπως με απρόσεκτες κινήσεις το ρίξουμε στο πάτωμα και σπάσει». Συμφωνώ και υπερθεματίζω στα προβλήματα και της Παιδείας που είναι πιο ευαίσθητα. Το 23 είναι πρώτος αριθμός, κι εμείς οι μαθηματικοί τους πρώτους αριθμούς τους σεβόμαστε, και ως μαθηματικός αισιοδοξώ για το 2023!

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT