Αποχαιρετίζοντας τον Μάριο Φιλιππίδη

Αποχαιρετίζοντας τον Μάριο Φιλιππίδη

Κύριε διευθυντά
Συμμαθητές στο σχολείο της «Θείας Λένας» στον Χολαργό και στο Κολλέγιο Αθηνών το 1969, οπότε και ακολουθήσαμε άλλους δρόμους. Ο Μάριος Φιλιππίδης έφυγε στην Αμερική για κλασικές σπουδές καταλήγοντας επικεφαλής κλασικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Amherst της Μασαχουσέτης και τακτικός καθηγητής της Ιστορίας.

Υπερβολικά λυπάμαι για τον άδικο χαμό του και περισσότερο γιατί δεν μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη της οποίας τα μυστήρια μόνον εκείνος γνώριζε τόσο καλά.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1950, έφυγε από τη ζωή έπειτα από ένα τροχαίο ατύχημα, στην Αμερική, στις 27 Δεκεμβρίου 2022. Ηταν γιος της Δέσπως Διαμαντίδου και του Ανδρέα Φιλιππίδη, γνωστών Ελλήνων ηθοποιών. Διαβάζουμε στην «Καθημερινή» απόσπασμα από τον γεμάτο συγκίνηση λόγο που απηύθυνε στη μητέρα του την ημέρα της νεκρώσιμής της ακολουθίας: «Τη θυμάμαι πάντα με μια βαλίτσα, αλλά βαλίτσα θαυματουργή. Ανοιγε τη βαλίτσα και έβγαινε ένας κόσμος θαυμαστός. Από μικρός γνώρισα με τη Δέσπω την πιο εκπληκτική γενιά που πέρασε. Τη Μελίνα, τον Μάνο, τον Γκάτσο και αργότερα στη Νέα Υόρκη, που έγινε δεύτερη πατρίδα της, γνώρισα κι έναν άλλο κόσμο διανοούμενο. Δεν είναι αυτός ο τελευταίος χαιρετισμός. Θα πάω –όπως της υποσχέθηκα– και θα τη χαιρετίσω από τα θέατρα του Μπρόντγουεϊ». 

Μελετητής των Λατινικών, γνώρισε και παντρεύτηκε την Corinne Lynam και πέρασαν μαζί 50 χρόνια ζωής. Ελεγε ο Μάριος, «ήμουν πολύ τυχερός και ευτυχής που μοιράστηκα μαζί της 23 ταξίδια στην Ελλάδα». Ναι στην Ελλάδα, γιατί στην Ελλάδα αφιέρωσε στη μακρινή ήπειρο την επιστημονική ζωή του. Πράγματι η κύρια εστίαση των ερευνών του ήταν η άλωση της Κωνσταντινούπολης, η προσάρτηση των Βαλκανίων και η κατάκτηση του Γαλλοβυζαντινού Λεβάντε από τους Οθωμανούς Τούρκους. Ο Μάριος Φιλιππίδης είχε εκδώσει πολλά βιβλία, συμπεριλαμβανομένης της μνημειώδους μελέτης του 2011, «Η Πολιορκία και η Αλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453». Και όμως, το έργο του Μάριου δεν προεβλήθη όπως θα έπρεπε και λίγοι είναι εκείνοι που μπόρεσαν να επωφεληθούν από τις ευρύτατες και βαθιές γνώσεις του.

Στη νεκρώσιμη αγγελία για τον Μάριο στο Διαδίκτυο διαβάζουμε την επιθυμία του να φυτευθούν δένδρα στην Αμερική. Νομίζω ότι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φυτεύσουμε ένα δένδρο στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου στην Αθήνα με την επιγραφή «Στη μνήμη Μάριου Φιλιππίδη που τόσο αγάπησε τη βυζαντινή Ελλάδα». Καλό σου ταξίδι, Μάριε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT