Εξοικονόμηση ενέργειας και νεόδμητα κτίρια

Εξοικονόμηση ενέργειας και νεόδμητα κτίρια

Κύριε διευθυντά
Σύμφωνα με τον κλιματικό νόμο 4936/2022 και το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα (ΦΕΚ Β.4893) γίνεται προσπάθεια να μειώνεται η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και κατ’ επέκτασιν οι εκπομπές άνθρακα.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση (https://www.greenpeace.org/greece/issues/klima/46840/to-pragmatiko-ofelos-einai-stin-eksoikonomisi-energeias-oxi-sto-aerio/) αναφέρεται πως τα κεφάλαια για τις σχεδιαζόμενες επεκτάσεις του δικτύου φυσικού αερίου (Φ.Α.) θα ήταν προτιμότερο να διοχετευθούν κατευθείαν στην εξοικονόμηση ενέργειας με εγκατάσταση αντλιών θερμότητας (Α.Θ.) και μόνωση κτιρίων.

Λαμβάνοντας υπόψη και τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προσπάθεια απεξάρτησης από το Φ.Α., αλλά και την ανάγκη για ταχύτερη μετάβαση σε καθαρότερες μορφές θέρμανσης, μήπως θα έπρεπε η διοίκηση να εξετάσει την άρση της υποχρέωσης κατασκευής δικτύου Φ.Α. σε νέες οικοδομές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στις άλλες πόλεις που είναι υποχρεωτικό;

Η υποχρέωση της μελέτης και κατασκευής δικτύου Φ.Α. σε νεόδμητα κτίρια, ανεξαρτήτως εάν θα χρησιμοποιηθεί, νομοθετήθηκε τη δεκαετία του 1990, γιατί τότε υπήρξε προσπάθεια διείσδυσης του καθαρότερου Φ.Α. σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης. Μήπως όμως έκλεισε αυτός ο κύκλος και πρέπει οι κανόνες να κοιτάξουν μπροστά και να εξυπηρετήσουν τους μελλοντικούς στόχους;

Τα χρήματα που δαπανώνται για την κατασκευή της εγκατάστασης Φ.Α. σε ένα κτίριο από τους ιδιοκτήτες και τους εργολάβους, θα μπορούσαν να δοθούν για την κάλυψη μέρους του κόστους εγκατάστασης Α.Θ. και όχι να διευκολύνουν την κατανάλωση Φ.Α. με προεγκατεστημένα δίκτυα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT