Οταν οι λέξεις μπαίνουν σε τροχό βασανιστηρίων

Οταν οι λέξεις μπαίνουν σε τροχό βασανιστηρίων

Κύριε διευθυντά
Μιλάμε ελληνικά; Το ερώτημα δεν είναι θεωρητικό, αν αναλογιστείτε τη σωρεία των ανύπαρκτων λέξεων και φράσεων που ακούγονται κάθε μέρα από αυθαίρετους γλωσσοπλάστες και τους μιμητές τους! Ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς και σεβόμενος τον χώρο σας θα αρκεστώ σε μερικά μόνο κραυγαλέα παραδείγματα:

Αποκαθίσταται η βλάβη ή αποκαθίσταται η λειτουργία; Ομαλοποίηση ή εξομάλυνση; Υποχρεωτικότητα ή (απλώς) υποχρέωση; Ηφαιστιότητα; Πλευστικότητα ή πλευστότητα; Υπογειοποίηση ή μετατροπή σε υπόγειο; Ποιοτικότητα ή (απλώς) ποιότητα; Αμοιβαιοποίηση ή (απλώς) αμοιβαιότητα; Ασυλοποίηση; Αυθορμησία; Από ανέκαθεν ή (σκέτο) ανέκαθεν; Αρα λοιπόν ή (σκέτο) άρα; Προβοκάρω ή προκαλώ; Θα κάνουμε ένα «break» ή μήπως ένα διάλειμμα; Το άγημα αποβασίστηκε στην ακτή;

Οπως ανέφερα και παραπάνω, ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς, και δυστυχώς διευρύνεται με καινούργια μαργαριτάρια καθημερινά! Κάποιος ή κάποιοι πρέπει να δείξουν σ’ αυτή την υπέροχη γλώσσα μας τη στοργή και την προστασία που της αξίζει, σταματώντας όλους εκείνους τους αυθαίρετους, ανεύθυνους και συνάμα ανίδεους γλωσσοπλάστες που, μάλλον άθελά τους, μπροστά σε μικρόφωνα και κάμερες, απεργάζονται την αλλοίωσή της.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT