Ο πόλεμος και περί προσευχών

Κύριε διευθυντά
Δύο συνάδελφοί μου μού έκαναν την εξής ερώτηση: «Σε παρακαλώ, με βάση τις Γραφές, αφού ο Θεός είναι δίκαιος και αγάπη γιατί επιτρέπει ή γιατί δεν σταματάει τον πόλεμο στην Ουκρανία;». Ζήτησα χρόνο να το μελετήσω, και ας μου επιτραπεί να μεταφέρω ένα τμήμα από το σύνολο της απάντησής μου, η οποία μπορεί να ενδιαφέρει και άλλους… «Αγαπητοί μου Πτέραρχοι “Κ.” και “Δ.”»: 

Ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο και του έδωσε εξουσία σε όλα τα δημιουργήματά του. Ο άνθρωπος όμως δεν τήρησε την εντολή του Θεού, και έτσι επήλθε η πτώση του, και έχασε την επαφή του με τον Δημιουργό του. Ο Θεός μίλησε δύο φορές στον Μωυσή και του έδωσε τις 10 εντολές, αλλά και αναλυτικές οδηγίες για τη σχέση του καθενός με τον Θεό και με τους συνανθρώπους του (Εξοδος κεφ. 5 και Δευτερονόμιο στα κεφ. 5-30). Στην πτώση αυτή του ανθρώπου οφείλονται και οι πόλεμοι. Γιατί, ενώ ο Θεός είναι αγάπη, και καλεί τους ανθρώπους σε αγάπη και σε αυτάρκεια, ο πόλεμος είναι πράξη μίσους και πλεονεξίας. Η πρωτοβουλία του πολέμου προέρχεται από την απληστία των ανθρώπων… Στην προκειμένη περίπτωση, ο πόλεμος ανθρωπίνως δεν φαίνεται να μπορεί να σταματήσει, εάν η Ρωσία δεν πάρει κάτι. Η δυσκολία είναι ότι αν η ηγεσία της Ουκρανίας δώσει κάτι, αυτό θα θεωρηθεί «προδοσία»… Ομως εκπληρώνεται και πάλι ο λόγος του Θεού, αφού μας έχει προειδοποιήσει, «…εγερθήσεται γαρ έθνος επί έθνος και βασιλεία επί βασιλείαν, και έσονται λιμοί και σεισμοί κατά τόπους· πάντα δε ταύτα αρχή ωδίνων…» (Ματθαίος 24.7-8). Και αυτό δυστυχώς το βλέπουμε να γίνεται και σε άλλα μέρη σήμερα. Πάντως, η δική μας στάση, όσων τουλάχιστον πιστεύουμε ότι είμαστε «συνειδητοί» χριστιανοί, θα πρέπει να είναι να προσευχόμαστε και να ζητάμε το έλεος του Κυρίου γι’ αυτούς που υποφέρουν και από τις δύο πλευρές. Ας θυμηθούμε πώς έπεσε το Τείχος του Βερολίνου, χωρίς να έχουμε ούτε ένα θύμα, αλλά κανένας δεν μας είπε πόσοι χριστιανοί, και πόσα χρόνια, προσεύχονταν, και ο Θεός έκανε αυτό το θαύμα απαντώντας στις προσευχές τους… Ειδικά εμείς, οι Ελληνες, θα πρέπει αυτό να το βάλουμε σε προτεραιότητα και να ζητήσουμε το έλεός Του, και για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και για να μη συμβεί και σ’ εμάς κάτι παρόμοιο με αυτό που έγινε στην Ουκρανία, μια και αντιμετωπίζουμε, προς το παρόν σε λεκτικό επίπεδο, μια ανάλογη μορφή αναθεωρητισμού… Οι καιροί ου μενετοί!

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT