«Πεινούσα και βγήκα στο κλαρί»

Κύριε διευθυντά
«Ποιος σε εμύησε στον κομμουνισμό;» είχα ρωτήσει τον «Κοντοβράκη» από την Κουκουβίστα-Καλοσκοπή, μια αετοφωλιά της Γκιώνας, το χωριό του αείμνηστου στοχαστή μας Χρήστου Μαλεβίτση. Πόσο μας λείπουν οι επιφυλλίδες του κάθε Παρασκευή στην «Κ»!

«Η πείνα», μου απάντησε. «Ποιο κομμουνισμό; Πεινούσα και βγήκα στο κλαρί». Ο αδελφός του, λοχίας του ελληνικού στρατού, τον έπεισε να παραδοθεί. Παραδόθηκε, πήρε χάρη, άνοιξε κρεοπωλείο στην Αθήνα με κρέατα Γκιώνας, χόρτασε ψωμάκι, έγινε ένας νομοταγής πολίτης.

«Μας άδειασες το αμπάρι με το αλεύρι και το σιτάρι». – Ηταν της επιμελητείας του ΔΣΕ – «Δεν λογάριασες τι θα φάει η φαμελιά». «Ηταν για τον αγώνα!». «Παρά ταύτα, εμείς επιζήσαμε, ο αγώνας όχι!».

Αυτά γίνονταν στον Εμφύλιο. Εμφύλιο τον καθιέρωσε ο Ανδρέας, καίτοι απών. Ο Αντώνης Καρκαγιάννης, διευθυντής της «Κ», αριστερός με αποδεικτικά στοιχεία, φυλακές και εξορίες, μιλούσε για ανταρσία. Στην Κατοχή, ο Αρης αφού εξόντωσε τις ληστοσυμμορίες που λυμαίνονταν την ύπαιθρο, έδωσε αυστηρές εντολές. Οχι αρπαγές και λεηλασίες. Γι’ αυτό ο κόσμος πρόσφερε απ’ το υστέρημά του. Απ’ ό,τι ξέρω, εδώ τουλάχιστον στα μέρη μας, ο ΕΛΑΣ δεν πείνασε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT