Πολιτικά δικαιώματα και καταδίκες 

Κύριε διευθυντά
Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα που ίσχυε πριν από τον νέο κώδικα του 2019, όποιος καταδικαζόταν σε ισόβια ή σε κάθειρξη αόριστης διάρκειας έχανε αμέσως τα πολιτικά του δικαιώματα και σε όποιον καταδικαζόταν σε πρόσκαιρο κάθειρξη και, σε μερικές περιπτώσεις σε φυλάκιση, επέβαλε το δικαστήριο τη στέρηση αυτή για ορισμένο χρόνο. Οποιος καταδικαζόταν σε στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων έχανε, εκτός από άλλα, και οποιοδήποτε δημόσιο ή δημοτικό αξίωμα είχε και το δικαίωμα να ψηφίζει και να εκλέγεται βουλευτής (άρθρα 59-63 του Προεδρικού Διατάγματος 283 του 1985). Με τον νέο Ποινικό Κώδικα του νόμου 4619 του 2019, οι διατάξεις αυτές καταργήθηκαν.

Αν οι διατάξεις αυτές ίσχυαν σήμερα, οι καταδικασμένοι σε κάθειρξη εγκληματίες δεν θα μπορούσαν να βάλουν υποψηφιότητα για βουλευτές και δεν θα χρειαζόταν να αγωνισθεί η Βουλή να βρει τρόπο να εμποδίσει τους καταδικασμένους χρυσαυγίτες να γίνουν βουλευτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT