Για την έκπτωση στον φόρο εισοδήματος

Για την έκπτωση στον φόρο εισοδήματος

Κύριε διευθυντά
Σύμφωνα με τροπολογία που κατετέθη στη Βουλή, από τον υπουργό Οικονομικών, προβλέπεται έκπτωση 3% στον εφάπαξ καταβαλλόμενο, μέχρι 31/7, φόρο εισοδήματος. Η εντεινόμενη αύξηση των επιτοκίων και του κόστους χρήματος γενικότερα που διαμορφώνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθιστά ιδιαίτερα σημαντική την παρούσα αξία του χρήματος.

Γι’ αυτό η έκπτωση αυτή είναι περιορισμένη και αναποτελεσματική, ενδείκνυεται δε η αύξησή της στο 5% τουλάχιστον, σύμφωνα και με τα ακόλουθα:

1) Θα βελτιωθούν τα ρευστά διαθέσιμα στη δημοσιονομική διαχείριση με πιθανή συνέπεια τη μικρότερη προσφυγή σε δανεισμό, με αποτέλεσμα τη μείωση των χρηματοοικονομικών δαπανών του Δημοσίου.

2) Αναλογικά αναμένεται μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, οι οποίες ήδη ανέρχονται σε δυσθεώρητα μεγέθη.

3) Προ της μνημονιακής περιόδου, η παραπάνω έκπτωση προσέγγιζε το 10% και είχε θετική επίδραση στην εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος.

Πέραν αυτών, θα επιβραβευθούν στο επιβαλλόμενο μέτρο, οι συνεπείς φορολογούμενοι και θα ενισχυθεί η αξιοπιστία και η συνέπεια στις συναλλαγές, σημαντικοί συντελεστές στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και της οικονομίας γενικότερα.

Επιχείρημα της μορφής «δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια» δεν φαίνεται βάσιμο, η δε πρόταση είναι χαμηλής δημοσιονομικής επιβάρυνσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT