Οι ανήλικοι, εμείς και η εγκληματικότητα

Οι ανήλικοι, εμείς και η εγκληματικότητα

Κύριε διευθυντά
Το όγδοο κεφάλαιο του προϊσχύοντος Ποινικού Κώδικα έφερε τον τίτλο «Ανήλικοι εγκληματίες». Ο όρος «εγκληματίες» θεωρήθηκε ότι στιγματίζει τους ανηλίκους και αντικαταστάθηκε από τον όρο «παραβατικοί ανήλικοι». Με τα σημερινά δεδομένα της αύξησης παραβατικότητας, της βαρύτητας και του τρόπου τελέσεως των διαπραττομένων από ανηλίκους αδικημάτων οι πράξεις τους δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου από τα εγκλήματα των ενηλίκων. Ιδιαίτερα ανησυχεί η ψυχρότητα τέλεσης από τους ανηλίκους εγκλημάτων, η έλλειψη οίκτου και μεταμέλειας, η αφοβία για τις συνέπειες των πράξεών τους και η περιφρόνηση των διωκτικών αρχών.

Ως κυριότερα αίτια θεωρούνται η αποσύνθεση και ανεκτικότητα της σύγχρονης κοινωνίας (κατάλυση των ηθικών αξιών και ανοχή της παραβατικότητας), η δυσλειτουργικότητα του οικογενειακού περιβάλλοντος (απουσία γονέων, ενδοοικογενειακή βία, έλλειψη διαλόγου και συμπαράστασης στα παιδιά, παραβατικότητα των γονέων κ.λπ.), το σχολείο (μετάδοση ξηρών γνώσεων, έλλειψη συναισθηματικής προσέγγισης με μαθητές και εμφύσησης ιδανικών, παραβατική συμπεριφορά εκπαιδευτικών κ.λπ.), η πολύωρη ενασχόληση των παιδιών με τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (παρακολούθηση εγκληματικού και πορνογραφικού περιεχομένου θεαμάτων πριν αναπτύξουν κριτικές ικανότητες αυτοπροστασίας) και η απογοήτευση, η ανασφάλεια, τα αδιέξοδα των νέων, η έλλειψη στόχων και προσδοκιών κοινωνικής και επαγγελματικής αποκατάστασης, η απομόνωση και η απόρριψή τους από γονείς και δασκάλους.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό και πρέπει να σημάνει συναγερμός. Απαιτείται άμεση λήψη μέτρων από την Πολιτεία με την ανασύνταξη και στελέχωση των αρμόδιων Κοινωνικών Υπηρεσιών (επιμελητών ανηλίκων, τοποθέτηση κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων στα σχολεία, εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος των ανηλίκων κ.λπ.). Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη σωστή ποδηγέτηση των ανηλίκων. Πρώτα με το παράδειγμά τους, την ουσιαστική ενασχόληση με τα προβλήματά τους και εποικοδομητικό διάλογο μαζί τους. Αλλιώς, σύντομα «θα θρηνήσουμε επί ερειπίων…».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT