Περί συνεργασιών και ήξεις αφήξεις

Κύριε διευθυντά
1. Είναι προφανές πως μια «προγραμματική συμφωνία» για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας κομμάτων πρέπει:

– Να περιλαμβάνει συμφωνία των κομμάτων για το πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση συνεργασίας και συμφωνία για το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

– Να είναι γνωστή στους πολίτες πριν από την ημέρα των εκλογών.
Τις αναγκαίες αυτές προϋποθέσεις για να υπάρξει «προγραμματική συμφωνία» για κυβέρνηση συνεργασίας τις αποδέχεται και ο κ. Αλέξης Τσίπρας, όπως σαφώς προκύπτει από τις εξής αναφορές του στην παρέμβασή του κατά το συνέδριο «Star Forum» –το 1ο Πολυθεματικό Συνέδριο της Στερεάς Ελλάδας που διοργανώθηκε από το STAR Kεντρικής Ελλάδας– στις 28.3.2023:

– «Θέλουμε μια κυβέρνηση η οποία πάνω απ’ όλα βεβαίως θα είναι συνεργασίας, αλλά πάνω απ’ όλα θα είναι κυβέρνηση βασισμένη σ’ ένα σαφές προγραμματικό πλαίσιο, προοδευτικό, για να επιχειρήσει τις πολύ μεγάλες τομές που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία».

– «Εγώ θεωρώ ότι πρέπει πρώτα να καθίσουμε να δούμε τις πολιτικές και μετά να δούμε και τα πρόσωπα».

– «Νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται ο ελληνικός λαός και οι Ελληνες πολίτες είναι να ακούσουν προγραμματικές θέσεις (…)»

2. Κατά την προεκλογική περίοδο για την πρώτη εκλογή, που έχει ήδη αρχίσει:

– Ο κ. Τσίπρας, αναιρώντας τις πιο πάνω σωστές θέσεις που παρουσίασε στις 28 Μαρτίου, προτείνει «να πάμε σε μια κυβέρνηση προγραμματικής σύγκλισης, προγραμματικής συμφωνίας» που θα συμφωνηθεί μετά το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής των εκλογών.

– Ο κ. Ανδρουλάκης συμφωνεί με την πρόταση αυτή, προσθέτοντας την απαίτηση πρωθυπουργός να μην είναι ο κ. Τσίπρας.

3. Με αυτές τις προτάσεις-απαιτήσεις των δύο αρχηγών, οι πολίτες θα προσέλθουν στην εκλογή της πρώτης Κυριακής –που όλα τα κόμματα τη θεωρούν κρίσιμη εκλογή– χωρίς να γνωρίζουν για ποιο πρόγραμμα διακυβέρνησης και για ποιον πρωθυπουργό καλούνται να ψηφίσουν, τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

4. Παραμένουν προς απάντηση δύο ερωτήματα:

– Πόσο δημοκρατικές, σοσιαλιστικές, προοδευτικές… είναι αυτές οι προτάσεις-απαιτήσεις των δύο αρχηγών;

– Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, που πάντα ήταν υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, φρόντισε ποτέ, τόσα χρόνια τώρα, το κόμμα του να αποκτήσει και να μελετήσει κάποιο κείμενο «προγραμματικής συμφωνίας» από αυτά που ευρωπαϊκά κόμματα, μετά διαπραγμάτευση μηνών, συντάσσουν;

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT