Ας σημάνει συναγερμός για το δημογραφικό

Ας σημάνει συναγερμός για το δημογραφικό

Κύριε διευθυντά 
Οπως μαρτυρούν οι αριθμοί, η Ελλάδα, με δείκτη γεννήσεων -10,7% το 2022, έχει τη μεγαλύτερη υπογεννητικότητα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την 5η μεγαλύτερη υπογεννητικότητα σε 54 χώρες, μετά το Χονγκ Κονγκ (-16,5%), τη Μογγολία (-16,3%), το Μακάο (-14,3%) και το Καζακστάν (-11%).
Προ του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι άνθρωποι αποδεκατίζονταν σε νεαρές κυρίως ηλικίες, στη βρεφονηπιακή ηλικία ή στην πρώτη ωριμότητα. Τα αίτια αυτής της μαζικής, πρόωρης θνησιμότητας των νέων δεν ήταν άλλα από τις δύσκολες βιοτικές συνθήκες και τα λοιμώδη νοσήματα. Οι γέροντες ήταν σπάνιοι και τύγχαναν καθολικού σεβασμού και υπακοής στις σοφές συμβουλές τους. Αντιθέτως, τώρα αποτελούν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. 

Η χρυσή, για τη χώρα μας, περίοδος φαίνεται ότι ήταν η 30ετία 1930-1960, οπότε ο προσδοκώμενος χρόνος ζωής των Ελλήνων ανήλθε από τα 45 στα περίπου 70 χρόνια. Βασικό ρόλο σε αυτό διαδραμάτισε η ανακάλυψη, την εποχή εκείνη, περισσότερων αντιβιοτικών και, κυρίως, η στροφή του κράτους και της κοινωνίας προς την προληπτική ιατρική. 

Πώς όμως φτάσαμε, παρά την επιμήκυνση του χρόνου ζωής, από τις τόσες πολλές γεννήσεις, να αποτελούμε πρωταγωνιστές της υπογεννητικότητας; Είναι η ανεργία, η περικοπή των επιδομάτων και των κοινωνικών υπηρεσιών, η έλλειψη βρεφονηπιακών σταθμών και η ανασφάλεια, που αποτρέπουν όλο και περισσότερα ζευγάρια να κάνουν παιδιά. Και αν τελικά αποφασίσουν κάποιοι να τεκνοποιήσουν, το καθυστερούν σημαντικά (στις προηγούμενες δεκαετίες, οι γυναίκες που γεννούσαν ανήκαν στην πληθυσμιακή ομάδα των 20-30 ετών, ενώ σήμερα είναι 10 χρόνια μεγαλύτερες, δηλαδή 30-40 ετών). 

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η ερήμωση της περιφέρειας και η σημαντική μείωση του πληθυσμού της χώρας, σε συνδυασμό και με τη μετανάστευση των νέων μας στο εξωτερικό για λόγους επαγγελματικής ανέλιξης. 

Οπως φαίνεται, ο πληθυσμός μας θα συνεχίσει να γηράσκει και οι γεννήσεις θα είναι δραματικά λιγότερες από τους θανάτους. 

Τα στοιχεία αυτά πρέπει να συνταράξουν τους πάντες και κυρίως τους πολιτικούς μας. Ομως, δυστυχώς, ουδείς ασχολείται!

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT