Εκτραχηλισμός και τοξικότητα

Κύριε διευθυντά 
Οι εντάσεις και οι συγκρούσεις διεκδικούν ικανό παρελθόν στην πολιτική ζωή του τόπου εμπλουτισμένες με περιστατικά έξαρσης, κατά την προεκλογική περίοδο. Οι εκλογές αποτελούν, αναμφισβήτητα, εμβληματική στιγμή της δημοκρατίας, η δε άσκηση του αντίστοιχου δικαιώματος των πολιτών προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, και ικανή ενημέρωσή τους για τον μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο προγραμματικό σχεδιασμό των πολιτικών κομμάτων.

Η αποφυγή διχαστικού λόγου και το σχετικά ήπιο προεκλογικό κλίμα των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων αποτελεί από τη «μνημονιακή», τουλάχιστον, εποχή ιστορικό παρελθόν. Η προεκλογική περίοδος, που ευρίσκεται στην αφετηρία της, πέρα από την όποια επίταση της πόλωσης,κυριαρχείται από απύθμενη τοξικότητα και εκτραχηλισμό του πολιτικού λόγου, σε αγαστή συνύπαρξη με περισσή σκανδαλολογία. Τοξικότητα με κύρια χαρακτηριστικά τις ακραίες, αν όχι εχθροπαθείς και δηλητηριώδεις, λεκτικές αντιπαραθέσεις ανάμεικτες με αναθέματα, δαιμονοποιήσεις και, κυρίως, κραυγές απειλητικής οργής, που εκτρέφουν,παραλλήλως, τον λαϊκισμό και ενισχύουν τον φανατισμό.

Ο προγραμματικός λόγος και η παρουσίαση καλών πρακτικών λειτουργούν σε σκιώδες επίπεδο. Ας ευχηθούμε να περιορισθούν τουλάχιστον εκείνα τα στοιχεία του προεκλογικού λόγου που συνιστούν εκφράσεις μίσους και απειλητικής οργής, διότι, φοβάμαι ότι, σε αντίθετη περίπτωση, δύσκολα θα αποφευχθεί η διολίσθηση στην απευκταία βία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT