«Υπανάπτυκτη» ακόμα η δημόσια διοίκηση

«Υπανάπτυκτη» ακόμα η δημόσια διοίκηση

Kύριε διευθυντά 
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες στις ψηφιακές εφαρμογές στη Δημόσια Διοίκηση (Δ.Δ.). Κερδήθηκε χρόνος και απλουστεύθηκαν πολλές διαδικασίες. Ομως η Δ.Δ. παραμένει σε υπανάπτυκτη κατάσταση, σε μικρά αλλά και μεγάλα θέματα, η αντίδραση είναι υποτονική και πολλές φορές χρειάζεται η παρέμβαση των πολιτικών. Ας δούμε δύο παραδείγματα. Στο Αττικό Αλσος, στην είσοδο, είχε σχηματιστεί παράνομη χωματερή με απόβλητα και μπάζα. Από τον Ιανουάριο θέσαμε το θέμα στους όμορους Δήμους Ψυχικού, Αθηνών, Γαλατσίου και στην Περιφέρεια Αττικής. Αποτέλεσμα μηδέν. Ευτυχώς βρέθηκε κοινός γνωστός του περιφερειάρχη, παρενέβη και σε δύο ημέρες καθαρίστηκε πλήρως και μπήκε κόκκινη κορδέλα! 

Αλλο πιο χοντρό παράδειγμα. Γίνονται προσπάθειες να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Οπως είναι γνωστό, χρειάζεται η σύνταξη της ηλεκτρονικής ταυτότητας του ακινήτου. Για τα κτισμένα ακίνητα απαιτείται αντίγραφο της οικοδομικής άδειας με τα συναφή σχέδια. Στον Δήμο Αθηνών, για την απόκτηση αντιγράφου παλιάς άδειας απαιτείται χρόνος τριών μηνών! Πρόσφατα, με νομοσχέδιο επιχειρείται συντόμευση του χρόνου έκδοσης του ΤΑΠ. Ισως πρέπει με άλλο νομοσχέδιο να μειωθεί ο χρόνος παράδοσης παλιών αδειών σε ηλεκτρονική μορφή. Είναι δυνατό να συζητάμε τέτοια θέματα σήμερα, στην ψηφιακή εποχή; Αστεία πράγματα. Οι προφανείς, θεσμοθετημένες δουλειές της Δημόσιας Διοίκησης χρειάζονται νόμο για να γίνουν σε λογικό χρόνο; Είναι δυνατόν; Ελεος! Βέβαια, η κατάσταση αυτή οφείλεται στους πολιτικούς που αντλούν ψήφους από τα ρουσφέτια και βέβαια εμείς τους ψηφίζουμε. Κάποτε πρέπει να μπούμε στις ανεπτυγμένες χώρες, που επικεφαλής της Δ.Δ., των ΔΕΚΟ συμπεριλαμβανομένων, θα τοποθετούνται άξιοι άνθρωποι και όχι κομματικοί. Θα το δούμε άραγε στον αιώνα μας;

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT