Ακαδημία Αθηνών – για την ιστορία

Κύριε διευθυντά
Ο ακαδημαϊκός κ. Απόστολος Σ. Γεωργιάδης διαμαρτύρεται («Κ», επιστολή 4/4/2023) και δικαίως, διότι συνεργάτης σας αναφέρει ότι καταψήφισε τον Κων. Τσουκαλά στην Ακαδημία Αθηνών, ενώ ο ίδιος δηλώνει ότι ήταν απών από την επίμαχη συνεδρία. Ο λόγος για την ψηφοφορία στην Ακαδημία είναι ένα πλαίσιο σε ευρύτερο κείμενο του κ. Σταύρου Γ. Παπαντωνίου («Κ», 2/4/2023, σελ. 20) που αξίζει σχολιασμό.

Γράφει ότι ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης καταψήφισε την υποψηφιότητα του Τσουκαλά, «παρασύροντας και μερικούς άλλους Κυπρίους». Υπονοεί πως οι Κύπριοι ακαδημαϊκοί αποτελούν μία ξεχωριστή και διακριτή ομάδα; Ξέραμε πως «παρασύρονται» οπαδοί ομάδων και κομμάτων, αλλά παρασύρονται και ακαδημαϊκοί; Γνωρίζω τον κ. Κιτρομηλίδη από καιρό, συνεργάτη-διευθυντή στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, ως σοβαρό και εγκρατή των γραφών επιστήμονα. Μπορεί να πείσει κάποιον για τις ιδέες του, αλλά να «παρασύρει» σε ψηφοφορία ακαδημαϊκούς; Και ακόμη γράφει ο ΣΓΠ, «Ας πάω σε μια πιο μεγάλη ίντριγκα: κάποιοι “τσουκαλικοί” ψιθυρίζουν ότι ο γ.γ. Χ. Ζ., ενώ λέει ότι ψήφισε τον Τσουκαλά, στην πραγματικότητα δεν τον ψήφισε». Κάποτε λέγαμε ραλλικοί, βενιζελικοί, αντιβενιζελικοί κ.λπ. Αυτό το «τσουκαλικοί», όμως, δεν καταπίνεται με τίποτε. Να θυμίσουμε ακόμη πως την Ακαδημία τη βαραίνει το «προπατορικό αμάρτημα» της γέννησης. Ιδρύθηκε με Συντακτική πράξη 18 Μαρτίου 1926 του Πάγκαλου (την εποχή που βρισκόταν υπό διωγμόν η «μίνι» της εποχής φούστα).

Ο υπ. Παιδείας Δημ. Αιγινήτης διόρισε τα πρώτα μέλη. Η «συντηρητική» διοίκηση διαιωνίζεται. Η Φιλοσοφική Αθηνών ακόμη στενάζει υπό το βάρος των πάλαι ποτέ καθαρευουσιάνων. Και κάτι ακόμη, τον κατάλογο των μελών της Ακαδημίας λαμπρύνει και η διάσημη Ελενα Τσαουσέσκου, ως αντεπιστέλλον μέλος. Οταν αυτά συμβαίνουν στην Ακαδημία, τι να πούμε για τους εξωραϊστικούς συλλόγους;

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT