Αλλαγή ταυτότητας και ο μαραθώνιος

Κύριε διευθυντά
Προσφάτως έκανα ανανέωση της αστυνομικής μου ταυτότητας λόγω παρέλευσης 15ετίας από την έκδοση της προηγούμενης.

Η διαδικασία της αλλαγής στο Αστυνομικό Τμήμα (κατόπιν ραντεβού) είναι σχετικά απλή, με 2 φωτογραφίες, την παλαιά ταυτότητα και έναν λογαριασμό της ΔΕΗ τα μόνα ζητούμενα. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν σου παρουσιάζουν τον κατάλογο των υπηρεσιών που πρέπει να ενημερώσεις για την αλλαγή των στοιχείων σου, που περιλαμβάνει: εφορία, τράπεζες, ΑΜΚΑ, ΕΦΚΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.τ.λ. Με την εφορία να είναι η μόνη υπηρεσία που ενημερώνεται αυτόματα έπειτα από κάποιες εργάσιμες. Κάποιοι μάλιστα από τους φορείς αυτούς εκτός από την αίτηση ζητούν και υποβολή υπεύθυνης δήλωσης. Τόσο δύσκολο είναι να αντιγράφεται ο αριθμός του νέου δελτίου από το παλαιό για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες; Από την εξαγγελία ενός μοναδικού αριθμού ταυτοποίησης για κάθε πολίτη (όπως το social security number των ΗΠΑ) έχουμε παραμείνει με τη γνωστή σειρά αριθμών, όπως ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κ.τ.λ. και επιπλέον να αλλάζει ο αριθμός της αστυνομικής ταυτότητας με κάθε ανανέωση και να επαφίεται στον πολίτη η ενημέρωση όλων των προαναφερθέντων.

Μια άλλη απλούστευση που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ όπου δεν υπάρχουν δελτία ταυτότητας, είναι ότι χρησιμοποιείται η άδεια οδήγησης για ταυτοποίηση (η έκδοση της οποίας γίνεται αμέσως μετά την επιτυχή έκβαση της σχετικής εξέτασης, με επί τόπου φωτογράφηση, με τον ίδιο τρόπο που εκδίδει την κάρτα πολλαπλών διαδρομών το Αττικό Μετρό), για την οποία μάλιστα υπάρχει πρόβλεψη να εκδίδεται και χωρίς τη χρήση της ως άδειας οδήγησης. Θα μου πείτε, μια τέτοια ρύθμιση παραείναι ασύμβατη με τη γραφειοκρατική παράδοση (η διεκπεραίωση της οποίας μετατίθεται κατά κανόνα στον πολίτη) που διέπει τους δύο αιώνες ζωής της χώρας μας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT