Εύγε κι ευχαριστώ για την «Αποκάλυψη»

Εύγε κι ευχαριστώ για την «Αποκάλυψη»

Κύριε διευθυντά
Με την εφημερίδα «Η Καθημερινή» (15-16/4/2023) κυκλοφόρησε και «Η Αποκάλυψη του Ιωάννη», μεταφρασμένη στην καθομιλουμένη γλώσσα από τον νομπελίστα ποιητή μας Γιώργο Σεφέρη. Μη ων ειδικός διά να εμβαθύνω στο θεόπνευστο και βαθυστόχαστο περιεχόμενο του εν λόγω βιβλίου, επιτρέψατέ μου να εκφράσω τα ειλικρινή συγχαρητήριά μου διά την ευγενική και χριστιανική αυτή πρωτοβουλία της έγκριτης εφημερίδας «Η Καθημερινή» και να προσθέσω, λίαν ακροθιγώς, τα ακόλουθα.

Η Αποκάλυψη είναι προφητικό βιβλίο το οποίο αποκαλύπτει «α δει γενέσθαι εν τάχει». Το εν λόγω βιβλίο ο Ιωάννης συνέγραψε περί το έτος 95 μ.Χ. στη νήσο Πάτμο, όπου ήταν εξόριστος από τον αυτοκράτορα της Ρώμης Δομιτιανό.

Ο Ιωάννης γράφει μεταξύ των άλλων ότι είδε τον Ιησούν Χριστόν «…ποδήρη ενδεδυμένον και περιεζωσμένον τοις μαστοίς αυτού ζώνην χρυσήν, η δε κεφαλή και οι τρίχες λευκαί ως έριον λευκόν, ως χιών, και οι οφθαλμοί αυτού ως φλοξ πυρός», κ.λπ.

«Και ότε είδον αυτόν, έπεσα προς τους πόδας αυτού ως νεκρός και έθηκεν την δεξιάν αυτού χείραν επ’ εμέ, λέγων· μη φοβού εγώ ειμί ο Πρώτος και ο Εσχατος, και ο Ζων και εγενόμην νεκρός και ιδού ζων ειμί εις τους αιώνας των αιώνων… Γράψον ουν ά είδες και ά εισίν και ά μέλλειν γενέσθαι μετά ταύτα…»

Σημειωτέον ότι η Αποκάλυψη του Ιωάννη είναι το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης, το οποίο ο Γιώργος Σεφέρης χαρακτηρίζει «ως το δυσκολότερο των Γραφών», ο δε Παναγιώτης Κανελλόπουλος «ως το φοβερότερο όλων των αιώνων».

Ανεξαρτήτως των ανωτέρω χαρακτηρισμών, η Αποκάλυψη του Ιωάννη εκπέμπει και ένα ελπιδοφόρο, ένα χαρούμενο μήνυμα προς τον άνθρωπο, το οποίο ο Ιωάννης διατυπώνει με τα κάτωθι τρυφερά λόγια του υιού του Θεού: «ιδού έστηκα επί την θύραν και κρούω αυτήν. Εάν τις ακούση της φωνής μου και ανοίξη την θύραν εισελεύσομαι προς αυτόν και δειπνήσω μετ’ αυτού και αυτός μετ’ εμού» (Αποκάλυψη γ΄ 30).

Ας ανοίξουμε, λοιπόν, τη θύρα, την οποία κρούει ο Ιησούς Χριστός, «όστις εγένετο νεκρός και έζησε».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT