Αδειες από τη σημαία και σιγή ασυρμάτου

Αδειες από τη σημαία και σιγή ασυρμάτου

Κύριε διευθυντά

Πολύ συχνά ακούμε ή διαβάζουμε τις εκφράσεις: «Τήρησε σιγή ασυρμάτου» και «Πήρε άδεια από τη σημαία». Οι περισσότεροι που τις χρησιμοποιούν, σε γενικές γραμμές, τις χρησιμοποιούν σωστά ως προς την έννοιά τους, αλλά πιθανώς, πολλοί από αυτούς, δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς προήλθαν και πώς και γιατί εφαρμόζονται στην πράξη. Ας αρχίσουμε με τη «σιγή ασυρμάτου». Οι συσκευές ασυρμάτου (πομποί) των πολεμικών αλλά και των μαχητικών αεροσκαφών και του Στρατού Ξηράς εκπέμπουν, σε διάφορες συχνότητες, ραδιοκύματα τα οποία μεταδίδονται σε μεγάλες αποστάσεις, τέτοιες που η οπτική επαφή ή ο εντοπισμός του εκπέμποντος από τον εχθρό με ραντάρ να μην είναι δυνατή. Η λειτουργία όμως και η εξέλιξη συσκευών ηλεκτρονικού πολέμου δίνει στον εχθρό τη δυνατότητα, λαμβάνοντας και αναλύοντας την εκπομπή, να εντοπίσει τον εκπέμποντα πομπό κατά διόπτευση και απόσταση και έτσι να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να προβεί σε κατάλληλες ενέργειες. Γι’ αυτόν τον λόγο σε περιόδους εντάσεως ή σε πολεμικές επιχειρήσεις τηρείται, κατά το δυνατόν, «σιγή ασυρμάτου» από τους αντιπάλους, ώστε να μειωθεί, όσο γίνεται, η δυνατότητα εγκαίρου εντοπισμού.

Ας έλθουμε τώρα στο «πήρε άδεια από τη σημαία». Οποιος ανεβαίνει ή κατεβαίνει από ένα πολεμικό πλοίο, στρέφει προς την πρύμνη και χαιρετά τη σημαία.

Στους τιμωρημένους απαγορεύεται να εξέλθουν του πλοίου. Κάποιοι, παρά την απαγόρευση «εξόδου», βρίσκουν κάποια ευκαιρία και κρυφά βγαίνουν από το πλοίο.

Βγαίνοντας όμως χαιρετούν τη σημαία. Αν γίνει αντιληπτή η απουσία τους και κληθούν σε απολογία την επομένη γιατί βγήκαν «εξόδου» ενώ ήσαν τιμωρημένοι, μια αφελής και πονηρή απάντηση και δικαιολογία είναι: «Μα πήρα άδεια από τη σημαία».

Αυτά τα ολίγα ενημερωτικά, και αν ταλαιπώρησα τους αγαπητούς αναγνώστες της «Κ» ας με συγχωρήσουν, γιατί δεν «τήρησα σιγή ασυρμάτου» και «πήρα άδεια από τη σημαία» για τη συγγραφή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT