Το πόρισμα για τα Τέμπη και η «πληγή» των ΔΕΚΟ

Το πόρισμα για τα Τέμπη και η «πληγή» των ΔΕΚΟ

Κύριε διευθυντά
Εξεδόθη, παρεδόθη και εδημοσιεύθη το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το δυστύχημα στα Τέμπη. Επίτιμος πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και δύο καθηγητές Πανεπιστημίου διατύπωσαν τα συμπεράσματα της μελέτης τους στο πόρισμα των 228 σελίδων που παρέδωσαν στον αρμόδιο υπουργό. Το πόρισμα περιέβαλε με την επιστημοσύνη και το κύρος των συντακτών του τις αρχικές άμεσες εντυπώσεις όλων των καλόπιστων λογικών «ερασιτεχνών».

Η αποφασιστική, θανατηφόρος και αξιόποινη συμμετοχή του σταθμάρχου Λαρίσης στο επελθόν τραγικό αποτέλεσμα κατ’ ουσίαν δεν αμφισβητήθηκε ποτέ και από κανένα. Οι εμπειρογνώμονες ασχολήθηκαν κυρίως με τις έμμεσες, «περιφερειακές» και απώτερες αιτίες, που συνέβαλαν στην επέλευση του αποτελέσματος αυτού.

Οι εμπειρογνώμονες ετεκμηρίωσαν λεπτομερειακά και εστήριξαν τεχνικά και επιστημονικά, όσα μόνον εθελοτυφλούντες παρατηρητές θα μπορούσαν να έχουν αμφισβητήσει. Η εκατόμβη των θυμάτων οφείλεται στη διαχείριση του ΟΣΕ από τη διοίκησή του και από την ανάμειξη σε αυτήν του Δημοσίου, ως μόνου μετόχου της εταιρείας. Διαφαίνεται ότι η ανάμειξη αυτή δεν αφορούσε το μεταφορικό έργο του ΟΣΕ ή την εύρυθμη λειτουργία του. Σε αυτήν τη ΔΕΚΟ όπως και σχεδόν σε όλες τις άλλες ο αρμόδιος –αλλά άσχετος με το αντικείμενο της επιχειρήσεως– υπουργός επιλέγει με κομματικά κριτήρια και διορίζει την πολυτελή και δαπανηρή διοίκηση, που είναι πειθήνιο όργανό του και την οποία δεν εποπτεύει αλλά χρησιμοποιεί για τα «ρουσφέτια» του. Το προσωπικό του ΟΣΕ προσελαμβάνετο, προήγετο, μετετίθετο κ.λπ. με φαύλα κριτήρια, ενώ ουσιαστικά δεν εξεπαιδεύετο. Το πόρισμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι σε μια ομάδα 38 εκπαιδευομένων αρίστευσαν 37, διότι ο 38ος δεν προσήλθε…

Στα ουκ ολίγα χρόνια της ενεργού επαγγελματικής διαδρομής μου εγνώρισα μόνο δύο ΔΕΚΟ, που δεν ελειτούργησαν ως «παραρτήματα» του επιβλέποντος υπουργού. Την Ολυμπιακή επί Τρ. Κουταλίδη και τον ΟΤΕ επί Παν. Βουρλούμη. Καταβλήθηκε και μια προσπάθεια στη ΔΕΗ από τον καθηγητή κ. Τ. Αθανασόπουλο, αλλά δεν κράτησε πολύ.

Η λύση για τη χαίνουσα και αιμορροούσα –ενίοτε και πυορροούσα– πληγή των ΔΕΚΟ δεν είναι δύσκολη, αλλά είναι δύσπεπτη για τους εμπλεκομένους «αρμοδίους». Εχει εφαρμοσθεί επιτυχέστατα, σε ελάχιστες όμως περιπτώσεις, με μόνιμη σθεναρή αντίσταση των συνδικαλιστών και των συνδικαλιζόντων πολιτικών, πάντοτε για πατριωτικούς λόγους. Υπήρχε εθνικός κίνδυνος, αν οι τηλεπικοινωνίες μας και ο ΟΤΕ παρεδίδοντο σε ξένη εταιρεία. Το ίδιο για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ οι διεθνείς σχέσεις της χώρας ετίθεντο εν κινδύνω αν «κατέβαιναν οι Κινέζοι» στο πρώτο λιμάνι της χώρας.

Δεν χρειάζονται επισημάνσεις ή σχόλια για τα πασίδηλα και παγκοίνως γνωστά. Θαρσείν χρη από όλους, διοικούντες και διοικουμένους, αιρετούς και ψηφοφόρους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT