Βαθμολογώντας τα μουσεία μας

Κύριε διευθυντά
Στις 13 Απριλίου 2023 επισκέφθηκα με την οικογένειά μου το εξαίρετο νέο Μουσείο Αιγών στη Βέροια, καθώς και τον χώρο των Βασιλικών Τάφων στη Βεργίνα. Στον χώρο των άφθαστων αυτών τεκμηρίων της ελληνικότητας, της ιστορικής μας συνέχειας και όχι μόνον, δεν υπήρχε δυνατότητα να αγοράσει κάποιος ούτε ένα αναμνηστικό. Υπήρχε ένα ταλαίπωρο πωλητήριο που διέθετε δύο και μόνο οδηγούς στη ρωσική γλώσσα και κανένα βιβλίο στην ελληνική ή σε άλλες γλώσσες. Αρα, ο χώρος απευθύνεται μόνον στους γνωρίζοντες, ενώ οι λοιποί πρέπει να εικάσουν για το τι βλέπουν. Η συνέχεια ήταν δραματικότερη.

Την επόμενη ημέρα, στο Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας η κατάσταση ήταν ίδια και χειρότερη, με χαμηλωμένο τον φωτισμό (όχι για λόγους προστασίας των εκθεμάτων) σε βαθμό επικινδυνότητας για τον επισκέπτη, ενώ στις 15 Απριλίου κατά την επίσκεψή μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας δεν υπήρχε φωτισμός. Ο ευγενέστατος φύλακας μας προέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε τον φακό των κινητών τηλεφώνων μας για να μπορέσουμε να κινηθούμε μέσα στον ισόγειο χώρο, ενώ η πρόσβαση με ανελκυστήρα στον πρώτο όροφο ήταν με την ευθύνη μας γιατί η πόρτα άνοιγε και έκλεινε πολύ γρήγορα, κοινώς ήταν χαλασμένος, κάνοντας αδύνατη την πρόσβαση σε άτομα με κινητικό πρόβλημα.

Περιττό να αναφέρω ότι και εκεί δεν υπήρχε πωλητήριο αλλά μόνον ένα δίφυλλο στα αγγλικά και στα ρωσικά. Λυπηρή κατάσταση και για να κυριολεκτήσω, κατάντια. Αμύθητοι θησαυροί, απροσπέραστη ομορφιά και αναντίκρουστοι μάρτυρες ενός απαράμιλλου πολιτισμού μένουν στην αφάνεια. Ασφαλώς η συντήρηση όλων αυτών των χώρων και των μνημείων στοιχίζει ακριβά, ιδίως όταν η θέασή τους πωλείται φτηνά με τέσσερα και δύο ευρώ το άτομο.

Ας αυξηθεί το εισιτήριο εισόδου για να φέρνει έσοδα στο κράτος, ας λειτουργήσουν επιτέλους τα πωλητήρια που απέκτησαν και νέο φορέα, αλλά πρώτιστα ας αυξηθεί και καλλιεργηθεί η συνείδηση του πολιτισμού που διαχειρίζεται το αντίστοιχο υπουργείο και οι λοιποί φορείς. Ενα εθνικό κεφάλαιο όπως είναι η Ιστορία και ο Πολιτισμός απαξιώνεται αγρίως. Είναι λυπηρό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT