Η φορολογία των μερισμάτων

Κύριε διευθυντά
Ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννης ∆ραγασάκης σε πρόσφατη συνέντευξη εξέφρασε την άποψη ότι ο ισχύων συντελεστής φορολογίας μερισμάτων (5%) είναι χαμηλός και πρέπει να αυξηθεί, προσδοκώντας σε αύξηση εσόδων, αλλά και στην απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης. ∆υστυχώς, για τον ίδιο και το κόμμα του, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά για τους εξής λόγους: Το μεγαλύτερο μέρος των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετοχών, περίπου το 63%, κατέχεται από (φορολογικούς) κατοίκους αλλοδαπής (Funs, νομικά ή φυσικά πρόσωπα, καταπιστεύματα κ.λπ.), με τις χώρες των οποίων (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, κ.λπ.) υφίσταται διμερής σύμβαση περί αποφυγής της διπλής φορολογίας (σύμφωνα με τα πρότυπα του ΟΟΣΑ), που έχει κυρωθεί με νόμο αυξημένης τυπικής ισχύος και μπορεί να τροποποιηθεί μόνο με συμφωνία του άλλου κράτους. Από τις συμφωνίες αυτές προβλέπεται παρακράτηση φόρου 5%. Επομένως, σε περίπτωση αύξησης του υπόψη συντελεστή, αυτός θα ισχύσει μόνο στο εσωτερικό με περιορισμένο φορολογικό ενδιαφέρον. Ομως, η αύξηση αυτή μοιραία θα οδηγήσει σε αύξηση της γραφειοκρατίας και εγγραφοκρατίας (όρος του αείμνηστου Θ. Κανελλόπουλου), αφού οι αλλοδαποί δικαιούχοι θα καλούνται να προσκομίζουν δικαιολογητικά (πιστοποιητικά φορολογικής κατοικίας κ.λπ.), ούτως ώστε να γίνει παρακράτηση με 5% και όχι με τον μεγαλύτερο συντελεστή που θα προβλέπει η εσωτερική νομοθεσία, με το πιο πιθανό αποτέλεσμα να γυρίσουν την πλάτη τους στο ελληνικό χρηματιστήριο και στην ελληνική οικονομία.

Πέραν των ανωτέρω, οι εταιρείες (εισηγμένες ή μη) μπορεί να προχωρήσουν και σε άλλες λύσεις ώστε να μη διανέμουν μεγάλο μέρος των κερδών τους (π.χ. κεφαλαιοποίηση κερδών και στη συνέχεια μείωση του μετοχικού κεφαλαίου). Ομως θα πρέπει να τονισθεί ότι αυτοί που θα πληγούν περισσότερο, θα είναι οι μέτοχοι ή εταίροι μικρών επιχειρήσεων (οικογενειακών Α.Ε., ΕΠΕ, συνεταιρισμών, ομορρύθμων, ετερορρύθμων εταιρειών κ.λπ.).

Επισημαίνω ότι και από τις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης πάσης φύσεως πλοίων (μεγάλο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας), το κράτος δεν θα εισπράξει τίποτα (όπως συμβαίνει και τώρα), αφού τα μερίσματα που διανέμουν είναι αφορολόγητα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 27/1975 που έχει αυξημένη τυπική ισχύ (συνταγματική προστασία).

Τέλος, πρέπει να τονισθεί ότι η πραγματική φορολογία των μερισμάτων πραγματοποιείται με συντελεστή 27%, αφού προηγουμένως έχουν φορολογηθεί στο όνομα του νομικού προσώπου με 22% (διπλή φορολογία). Μπορεί κανείς να φαντασθεί τις συνέπειες αν αυξηθεί και ο συντελεστής φορολογίας νομικών προσώπων. Ο Θεός φυλάξει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT