Η μεσαία τάξη και η φορολογία

Kύριε διευθυντά
H μεσαία τάξη δεν είχε συνέπειες οικονομικές μόνο στην Ελλάδα. Είχε συνέπειες και σε κράτη με πιο δυνατές οικονομίες όπως οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και γενικότερα οι πολίτες που ζουν σε δημοκρατίες, όπως αναφέρει στην «Καθημερινή» της 23-4-2023 ο «πρύτανης» της οικονομικής αρθρογραφίας στη Βρετανία, Μάρτιν Γουλφ. Τονίζεται από μέρους του ότι η αποδυνάμωση της μεσαίας τάξης εξαιτίας των συνεπειών τόσο στην οικονομική κατάσταση και συνακόλουθα και στην κοινωνική συμπεριφορά, εξηγεί τη στροφή προς εθνολαϊκιστές τύπου Τραμπ και Brexit. Κατά την άποψή μου και οι ταραχές στη Γαλλία δεν οφείλονται μόνο στα θέματα της συνταξιοδότησης αλλά σχετίζονται με την κατάσταση της μεσαίας τάξης. Προϊόντος του χρόνου θα μεγαλώνουν και οι υφιστάμενες ήδη συνέπειες στην πατρίδα μας, με αποτέλεσμα την ύπαρξη κλίματος ανησυχίας. Εχουν αυξηθεί δραματικά οι ανισότητες λόγω της μεγιστοποίησης του κέρδους από ανεξέλεγκτα πλέον οικονομικά κατεστημένα, όπως π.χ. στις ΗΠΑ όπου το 1% κατείχε το 18,8% του εισοδήματος το 2019. Τέτοια κατεστημένα υπάρχουν και στην πατρίδα μας με πρώτο και καλύτερο αυτό της μη φορολογίας όλων.

Θα πρέπει πριν να είναι αργά να καταβληθούν προσπάθειες για να ισορροπήσει στο μέτρο του δυνατού ξανά η μεσαία τάξη με την εξασφάλιση εργασίας και κυρίως των συνθηκών εργασίας για να προσελκυσθεί το αναξιοποίητο δυναμικό των 2,7 εκατομμυρίων ανθρώπινου δυναμικού κυρίως νέων.

Μεγίστη η ευθύνη του πολιτικού κόσμου που δεν οδηγεί τους νέους σε επαγγέλματα που εξασφαλίζουν δουλειά, εισόδημα και αξιοπρέπεια, όπως του υδραυλικού, του τεχνίτη φυσικού αερίου, του ηλεκτρολόγου κ.λπ. Θεωρώ ότι υπάρχει κορεσμός σε πολλά επαγγέλματα πτυχιούχων πανεπιστημίων. Μακάρι να εξασφαλιστούν οι συνθήκες να στραφούν οι νέοι στα κορυφαία για την οικονομία επαγγέλματα, κατά την άποψή μου, του γεωργού και του κτηνοτρόφου. Πάντα κατά την άποψή μου, είναι ακατανόητη η θέση του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης για την κατάργηση της βαθμολογίας στα πανεπιστήμια (με προέκταση τη βαθμολογία της ποιότητας γενικά), κατηγορώντας την υπουργό Παιδείας ότι έμειναν 20.000 νέοι έξω από τα πανεπιστήμια. Τέλος, όπως τονίζεται από τον ανωτέρω οικονομικό αρθρογράφο, η δημοκρατία θα επιβιώσει αν προσφέρει ευκαιρίες, ευημερία, ασφάλεια και αξιοπρέπεια στην πλειονότητα, φροντίζοντας ιδιαίτερα την κρίσιμη και κατά τον Αριστοτέλη μεσαία τάξη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT