Το Βαλιντέ Τζαμί και ο Παττακός

Κύριε διευθυντά
Αν μου επιτρέπει ο φίλος Ν. Βατόπουλος («Κ», 26.4.23), συνυπογράφω το εγκώμιον του λαμπρού Αργύρη Πετρονώτη που «έφυγε» πρόσφατα. Παρακαλώ ωστόσο να σημειωθεί ότι δεν ήταν «ο μόνος διανοούμενος που διαμαρτυρήθηκε» για την κατεδάφιση απ’ τον Παττακό του ενετικού ναού του Σωτήρος (Βαλιντέ Τζαμί) στο Ηράκλειο. Πριν από την κατεδάφιση είχε προηγηθεί σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας, όπως, πρώτος, ο Στ. Αλεξίου, Εφορος Κλασσικών Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, ο Μπορμπουδάκης, Εφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο διορισμένος δήμαρχος Βογιατζάκης, και άλλοι – μεταξύ των οποίων και εγώ ως πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που είχε αποφανθεί εγγράφως ότι το μνημείο δεν πάσχει καθόλου στατικώς και δεν μπορεί να κατεδαφισθεί, έδινα δε και λεπτομερείς οδηγίες αποκατάστασης. Οταν σε λίγες μέρες αποχώρησα από σχετική σύσκεψη του Παττακού διαμαρτυρόμενος, με ακολούθησε για τον ίδιο λόγο και ο διευθυντής Αρχαιοτήτων του υπουργείου Κουμανούδης.

Ολα αυτά ιστορήθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε αργότερα ο δήμαρχος Καρέλλης στο Ηράκλειο. Η γενναιότητα όμως του Πετρονώτη ήταν όντως η κορύφωση των αντιδράσεων για το έγκλημα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT