Ναι στη συμμετοχή, όχι στην αποχή

Kύριε διευθυντά
Η σημαντικότερη ίσως εκστρατεία σε κάθε προεκλογική περίοδο είναι αυτή του «ψηφίστε». Δεδομένου ότι, αφενός μεν το δικαίωμα της ψήφου είναι το βασικότερο πολιτικό δικαίωμα σε μία δημοκρατία, αφετέρου δε ότι το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής μπορεί να μεταφράζεται σε ένδειξη αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος, σε πολλές χώρες –παράλληλα με τις προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων– τρέχει αυτοτελώς και σχετική καμπάνια για τη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές.

Η επισήμανση αυτή γίνεται, καθώς το ποσοστό συμμετοχής στις εθνικές εκλογές του 2019 στην Ελλάδα έφτασε μόλις στο 57,78%. Με το ποσοστό αυτό η χώρα μας βρίσκεται στην έκτη χειρότερη θέση του σχετικού πίνακα της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «27», ενώ μάλιστα τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 το ποσοστό αυτό κυμαίνετο (μειούμενο) μεταξύ 70,9% έως 84,4%.

Προ ολίγων ημερών, ο πρωθυπουργός μέσω του TikTok, απευθυνόμενος στους νέους ανέφερε: «Σας ζητώ να πάτε να ψηφίσετε στις εκλογές, ψηφίστε ό,τι θέλετε, αρκεί να μην απέχετε».

Η προτροπή της συμμετοχής προς όλους τους πολίτες και όχι μόνον προς τους νέους, είναι θεσμικά επιβεβλημένη. Ταυτοχρόνως όμως το στοίχημα της μεγαλύτερης δυνατής συμμετοχής για όποιον το βάλει, θα έχει αυξημένη πολιτική και εκλογική αξία. Ιδίως μάλιστα όταν η έκφραση της «διαμαρτυρίας» των πολιτών μέσω της αποχής είναι πολύ ευκολότερη (τουλάχιστον για τους ίδιους) από την κινητοποίησή τους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT