Ψυχή, σώμα και πνευματικότητα

Κύριε διευθυντά
Στην επιστολή του με τίτλο «Ανεξέταστος μεταφυσικός λόγος», που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» της 26/4/2023, ο εκλεκτός επιστολογράφος σας δρ Κώστας Βίτκος ασχολείται με την επιφυλλίδα του κ. Χρ. Γιανναρά της 6/4/2023 με τίτλο «Πασχάλιας δυναμικής αναγόμωση». Ο κ. Βίτκος αναφέρει ότι «κορμός της επιχειρηματολογίας του επιφυλλιδογράφου (είναι) η ρήση του Αποστόλου Παύλου “σπείρεται σώμα ψυχικόν, εγείρεται σώμα πνευματικόν”. Οπου το «ψυχικό» είναι το φυσικό σαρκικό σώμα, το «εκ γης χοϊκόν, το οποίο “σπείρεται” στο χώμα (ενταφιάζεται) και κατά τη ∆ευτέρα Παρουσία του Ιησού ο σκελετός πετιέται ορθός, τυλίγεται το “σώμα πνευματικόν” και “εγείρεται” (ανασταίνεται)».

Εκτός από την ανάγνωση αυτή του παρατιθέμενου χωρίου της Προς Κορινθίους Α΄ επιστολής υπάρχει και υποστηρίζεται και άλλη. Το «ψυχικό» σώμα (η ψυχή) δεν αποτελεί το φυσικό σώμα, αλλά ενυπάρχει («σπείρεται») σε αυτό μαζί με το πνευματικό. Κατά τον θάνατο το ψυχικό/πνευματικό σώμα αποχωρίζεται του φυσικού, το οποίο ενταφιάζεται, και «εγείρεται» προς «μη φυσικόν» κόσμο. Η αποκρουομένη από τον κ. Βίτκο μετάβαση «εκ του μη όντος εις το είναι» μπορεί να αναφέρεται στη μετάβαση από το φυσικό πεδίο στο πνευματικό, το φυσικό σώμα παύει να υπάρχει επί της γης και υπάρχει μόνο το «ψυχικό» σε «άλλο κόσμο».

Η χριστιανική διδασκαλία έχει διατυπωθεί και «εν παραβολαίς» και με αλληγορίες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT