Το brain drain και ο ΔΟΑΤΑΠ

Κύριε διευθυντά
Σεβόμενος τη δεδομένη στενότητα χώρου εισέρχομαι κατευθείαν στο θέμα της επιστολής μου αυτής: Φανταστείτε πώς αισθάνεται ο οποιοσδήποτε επαναπατριζόμενος «brain drainer», που –ενώ αναμένει να αναλάβει άμεσα την προσφερθείσα σε αυτόν ελκυστική θέση εργασίας– ενημερώνεται από τον ∆ΟΑΤΑΠ ότι παραπέμφθηκε σε υποχρεωτικές εξετάσεις αντιστάθμισης ελλειπουσών ουσιωδών γνώσεων (για τον λόγο ότι οι αλλοδαπές προπτυχιακές σπουδές του είχαν τριετή διάρκεια, ενώ τα αντίστοιχα ημεδαπά προγράμματα σπουδών α΄ κύκλου είναι 4ετή). Και, μάλιστα, χωρίς να του επιτρέπεται με τον νέο νόμο για τον ∆ΟΑΤΑΠ να ζητήσει τη συγχώνευση του κατεχόμενου μεταπτυχιακού διπλώματός του, προκειμένου να ισοσκελιστεί αυτό το –κατά 1 έτος– έλλειμμα σπουδών! Αν και, κατά την ταπεινή γνώμη του υπογράφοντος, δεν χρειάζεται να τροποποιηθεί ο υπόψη Ν. 4957/2022 (για να έχουν δυνατότητα οι αιτούντες αναγνώριση, για συνεκτίμηση του master τους), αλλά να εκδώσει το ∆.Σ. του ∆ΟΑΤΑΠ «κατευθυντήριες οδηγίες» προς τους οριζόμενους αξιολογητές των όποιων αλλοδαπών προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, ώστε να μη χαρακτηρίζονται ως ουσιώδεις όλες οι διαφορές (αδίδακτα μαθήματα) που στον συγκρίσιμο ημεδαπό κανονισμό αναφέρονται σε μαθήματα υποχρεωτικά ή υποχρεωτικής επιλογής. Και στην περίπτωση που ο εν λόγω οργανισμός αδυνατεί μόνος του για κάτι τέτοιο, ας ζητήσει εν προκειμένω και τη συνδρομή της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), η οποία μάλιστα όλως προσφάτως έγινε δεκτή ως μέλος του Ευρωπαϊκού ∆ικτύου Αρχών ∆ιασφάλισης Ποιότητας (ENQA).

Γιατί –μεταξύ άλλων– είναι τουλάχιστον παράτυπο, ένας αξιολογητής ∆ΟΑΤΑΠ (ή, έστω, τρεις σε περίπτωση υποβολής αίτησης επανεξέτασης) να αξιολογεί ως ανεπαρκή αλλοδαπά –ευρωπαϊκά ιδίως– προγράμματα σπουδών τριετούς διάρκειας, ενώ αυτά έχουν ήδη πιστοποιηθεί για την ποιότητά τους από τις οικείες Εθνικές Αρχές ∆ιασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το όλο και συχνότερα ακουόμενο εσχάτως από πλευράς ∆ΟΑΤΑΠ «περάστε πρώτα για γραπτή δοκιμασία σε ελληνικό δημόσιο ΑΕΙ», δεν το λες και… κίνητρο για την παλιννόστηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας!

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT