Κουίζ: Ποια είναι η οδός Πινακωτών;

Κύριε διευθυντά
Ακρως ενδιαφέρον το άρθρο του διακεκριμένου συγγραφέα και δεινού αθηναιογράφου Νίκου Βατόπουλου, με θέμα «Το 1920 και το 1960 στα στενά της Χαριλάου Τρικούπη» («Καθημερινή», Πτυχές, 7/5/’23). Στο πληροφοριακό κείμενο του συντάκτη θα ήθελα να προσθέσω μερικά στοιχεία για την οδωνυμία της περιοχής. Η κεντρική και πασίγνωστη οδός Χαριλάου Τρικούπη, από τον μεγάλο πολιτικό της Νεότερης Ελλάδας (1833-1896), ονομαζόταν ώς τα τέλη του προπερασμένου αιώνα (1898) οδός Πινακωτών, γιατί έφτανε ώς τα Πινακωτά, συνοικία της Αθήνας, ανατολικά του λόφου του Στρέφη – απ’ όπου περνούσε ο χείμαρρος Κυκλοβόρος· ονομασία πιθανόν από τους κατασκευαστές πινακωτών = ξύλινων θηκών για το ψωμί που πήγαιναν στον φούρνο. Στην οδό Πινακωτών 15 έμενε ο ποιητής Γεώργιος Σουρής, ενώ ο ποιητής Γεώργιος ∆ροσίνης στην οδό Παρθεναγωγείου 2, από το Αρσάκειο Εκπαιδευτήριο (νυν Πεσματζόγλου).

Παράλληλα, η οδός Εμμανουήλ Μπενάκη, από τον πολιτικό και εθνικό ευεργέτη (1843-1929), ονομαζόταν παλαιότερα Προαστ(ε)ίου, γιατί οδηγούσε στην ομώνυμη συνοικία, κτισμένη αυθαίρετα από Κυκλαδίτες εργάτες. Παρόμοια, η οδός Βουκουρεστίου, για την ελληνική κοινότητα της ρουμανικής πρωτεύουσας, ονομαζόταν, ώς το 1930, Αγχεσμού, ονομασία ώς το 1832 του Λυκαβηττού, και αργότερα, της βορειοανατολικής πλευράς του λόφου, καθώς αναφέρει και ο Παυσανίας, «ὄρος οὐ μέγα», με το άγαλμα του Αγχεσμίου ∆ιός.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT