Μία μαρτυρία για τον Ν. Πλαστήρα

Κύριε διευθυντά

Ο κ. Αντώνης Βενέτης, τακτικός επιστολογράφος της «Κ», στο φύλλο της 6.5.2023 αναφέρεται με επιστολή του, στο πού κρυβόταν ο Νικόλαος Πλαστήρας κατά το κίνημα του Μαρτίου 1933. Επ αυτού, ας μου επιτραπεί, να προσθέσω και εγώ τα ακόλουθα, όπως μου τα διηγήθηκε πριν από χρόνια η συγχωρεμένη μητέρα μου. Η μητέρα μου Αννέτα ∆έα εξαδέλφη του απόστρατου τότε υποπτεράρχου Νικολάου ∆έα, στενού φίλου,κουμπάρου και «συνεργάτη» του Νικολάου Πλαστήρα, καθ όλη την δεκαετία 1930-1940 διέμενε στο σπίτι του εξαδέλφου της, μία μονοκατοικία (μεζονέτα) με κήπο τότε επί της οδού ΄Ιωνος ∆ραγούμη αρ. 22. Η σχέση των δύο ανδρών άρχισε με την γνωριμία τους στο 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων στην Ουκρανία, συνεχίσθηκε στον ατυχή αγώνα της Μικράς Ασίας και στην μετέπειτα πολιτική τους δράση επισκεπτόμενος συχνά την οικογένεια.

Στο κίνημα του Μαρτίου 1933 διέμεινε κρυπτόμενος κάποιες μέρες στο σπίτι τους από όπου ένα βράδυ μεταμεσονύκτια ώρα, τον παρέλαβε μία κούρσα με δύο άτομα αφού η μητέρα μου, σύμφωνα με τις οδηγίες που της είχαν δώσει, όταν ακούστηκε κάποιο σύνθημα, τον έβγαλε από το σπίτι όχι από την κύρια είσοδο αλλά από την πλάγια πόρτα με το μπαλκονάκι και τη σκαλίτσα από την πλευρά του κήπου.

Υ.Γ. Ο Νικόλαος Δέας υποπτέραρχος Π.Α.. καταγόμενος από την Χαλκιδική (Ορμύλια και Πολύγυρο) είναι συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Μεσουράνημα και Συντρίμμια» (΄Αγνωστες σελίδες από τους Εθνικούς μας αγώνες 1917-1922) Εκδόσεις ΑΤΕΡΜΩΝ 1976.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT