Αναμνήσεις από… σιγή ασυρμάτου

Κύριε διευθυντά

Εκτός από τη σιγή ασυρμάτου (τη διακοπή δηλαδή της εκπομπής του πομπού του) για προφανείς λόγους στον πόλεμο, που αναφέρεται στο δημοσίευμα της «Καθημερινής» της 28/4/23 από τον καλό φίλο και συνάδελφο Ματθαίο ∆ημητρίου, πλοίαρχο Π.Ν. (ε.α.), η σιγή αυτή εφαρμοζόταν και στην ειρήνη για την ενδελεχή έρευνα τυχόν μη ληφθέντων σημάτων κινδύνου, την εποχή βέβαια που η ασύρματος επικοινωνία κυριαρχούσε στη θάλασσα.

Ετσι η σιγή ασυρμάτου, αλλά και ραδιοτηλεφώνου αργότερα, τηρείτο απ’ όλα τα θαλασσοπορούντα πλοία (εμπορικά και πολεμικά), το σκοπούν πολεμικό, αλλά και τους παράκτιους σταθμούς ασυρμάτου.

Οι διεθνώς καθορισμένες αυτές διακοπές εκπομπών ασυρμάτου και ραδιοτηλεφώνου ήταν από 15 μέχρι 18 και 45 έως 48 λεπτά για τον πρώτο και 0 έως 3 και 30 μέχρι 33 για το δεύτερο ανά ώρα ολόκληρο το εικοσιτετράωρο!

Και τέλος, για την υπενθύμιση στον ασυρματιστή αυτού του σοβαρού καθήκοντος, είχαν χρωματιστεί στα ρολόγια των ασυρμάτων οι τρίλεπτοι κυκλικοί τομείς ερυθροί για τη σιγή ασυρμάτου και κυανοί γι’ αυτήν του ραδιοτηλεφώνου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT