Ο ένδοξος θάνατος του Κ. Λεονταρίτη

Kύριε διευθυντά
Αντιγράφω από εφημερίδα της εποχής: ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 25.7.1893 – Απεβίωσεν εν Πύργω και εκηδεύθη σεμνοπρεπώς σεβαστή πρεσβύτης η Παρασκευή Λεονταρίτου, σύζυγος του Ταγματάρχου της φάλαγγος ∆ιογένους Λεονταρίτου. Εάν απέθνησκε προ 2ετίας εν Γαλλία η μήτηρ του Κωνσταντίνου Λεονταρίτου, ο Θιέρσος, ο Γαμβέτας, ο Γαριβάλδης και οι επιφανέστεροι της Γαλλίας και ∆ημοκρατίας φίλοι, οι διά τοιαύτης τιμής διά των επιταφίων λόγων των περιβάλλοντες τον νεκρόν του εν Βοσγίοις πεσόντος υιού της, ένθα και το δαπάναις του Γαλλικού έθνους μεγαλοπρεπές αυτού Μαυσωλείον, ηλίκη ήθελεν γίνει η κηδεία, λέγει ο εν Πύργω ανταποκριτής μας. […]

Ο Ιούλιος Κλερετύ κατά το 1884 εις τον «Χρόνον των Παρισίων», εμέμφετο του Γαλλικού τύπου επί τω κακώ εκδοχήν της λέξεως Grec υπενθυμίζων τοις ομοφύλοις του τον σεβασμόν και την ευγνωμοσύνην, ην ώφειλον προς τους Ελληνας χάριν του Κωνσταντίνου Λεονταρίτου.

Προφανώς ο Κωνσταντίνος Λεονταρίτης πρέπει να προσήλθε εθελοντής εις τον Γαλλικό στρατό, κατά τον Γαλλοπρωσικό πόλεμο (Ιούλιος 1870 – Μάιος 1871), κατά τον οποίον οι Πρώσοι του Οττο Βίσμαρκ συνέτριψαν στη μάχη του Σεντάν τον Γαλλικό αυτοκρατορικό στρατό του Ναπολέοντος Γ΄. Αποτέλεσμα του πολέμου αυτού ήτο η κατάλυση αυτοκρατορικού καθεστώτος της Γαλλίας και η ανακήρυξη της Δημοκρατίας από τον Λέοντα Γαμβέτα, αλλά και η ενοποίηση της Γερμανίας.

Φαίνεται λοιπόν ότι ο Κ. Λεονταρίτης, από τον Πύργο της Ηλείας, έσχεν ένδοξον θάνατο, αφού, προς τιμήν του, οι Γάλλοι κατασκεύασαν «μεγαλοπρεπές Μαυσωλείον» και ο Ιούλιος Κλερετύ, επειδή η γαλλική λέξη Grec ήτο ονειδιστική για τους Ελληνες, κάτι σαν λωποδύτης, αγύρτης, απατεώνας κ.λπ., εζήτησε από τον Γαλλικό τύπο να παύσει να την χρησιμοποιεί, χάριν του Κωνσταντίνου Λεονταρίτου!

Δυστυχώς δεν ανεύρον περισσότερα στοιχεία για την ζωή και δράση του Κωνσταντίνου Λεονταρίτου, και έτσι, θα έλεγα το ερώτημα παραμένει…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT