Η φορολόγηση των γιατρών του ΕΣΥ

Κύριε διευθυντά
Διάβασα με ενδιαφέρον το άρθρο της κ. Πέννυς Μπουλούτζα στο φύλλο της 14ης Μαΐου αναφορικά με τις ελλείψεις προσωπικού και ιδίως ιατρών στο εργαστήριο ιστοσυμβατότητας του Νοσοκομείου Παίδων. Εύλογο ερώτημα γιατί δεν αναπληρώνονται τα κενά. Μια κρίσιμη παράμετρος είναι η φορολογία, ιδίως των εφημεριών.

Μιλώντας με ιατρούς που υπηρετούν στο ΕΣΥ διαπίστωσα ότι πλέον οι εφημερίες φορολογούνται με ιδιαίτερα υψηλούς συντελεστές, γεγονός που έχει ως συνέπεια ένας σημαντικός αριθμός εφημεριών (περίπου 4 κάθε μήνα) να διενεργείται ουσιαστικά χωρίς ανταποδοτικό όφελος.

Οπως μου εξιστορούσε χαρακτηριστικά συνάδελφος, «στο τέλος της ημέρας οι εφημερίες που πληρώνεσαι επιστρέφουν στα κρατικά ταμεία και το μόνο που σου μένει είναι η κούραση και οι ευθύνες».

Προτείνω οι εφημερίες να τεθούν σε ειδικό καθεστώς φορολόγησης (π.χ. 10%).

Διερωτώμαι τι επίπτωση θα είχε στον γενικό προϋπολογισμό του κράτους: 15.000 ιατροί θα είχαν φοροαπαλλαγή 4.000 ευρώ έκαστος, επομένως επιβάρυνση του προϋπολογισμού με 60 εκατομμύρια ετησίως.

Δεν αναφέρομαι σε γενναίες αυξήσεις μισθών, που θα είχαν δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Η νέα κυβέρνηση οφείλει να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο για να επιτύχει εξορθολογισμό στη φορολόγηση των υπερωριών των ιατρών, που σε πολλές περιπτώσεις αφορά 24ωρη εργασία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT