Ο Κ. Καραμανλής, η εντολή και οι μνήμες από το 1955

Ο Κ. Καραμανλής, η εντολή και οι μνήμες από το 1955

Κύριε διευθυντά
Στην «Καθημερινή», που μου αφήνει κάθε πρωί ο διανομέας, της 5/5/2023 υπήρχε και το ιστορικό φύλλο της 6ης Οκτωβρίου 1955 (αριθμός φύλλου 13.230) με πρωτοσέλιδο τίτλο, και κεφαλαία, «Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΑΝΕΘΕΣΕ ΕΙΣ ΤΟΝ κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΝ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ…», η ανάγνωση του οποίου γύρισε πίσω τη μνήμη μου 68 ολόκληρα χρόνια και με έκανε να θυμηθώ τα γεγονότα που, ως φοιτητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, έζησα μαζί με άλλους πολίτες, κυρίως Ηλείους, το βράδυ της 5/10/1955, στο πολιτικό γραφείο του συμπολίτη μας Α΄ Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Στέφανου Στεφανοπούλου, μετά τον θάνατο του Στρατάρχη Αλεξάνδρου Παπάγου, περιμένοντας την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης από τον ρυθμιστή του πολιτεύματος στον Α΄ Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, και τα οποία εκθέτω κατωτέρω σε περίληψη.

Οπως ανέφερα, στο πολιτικό γραφείο του αείμνηστου Στέφανου Στεφανόπουλου, Α΄ Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, περίμεναν πολλοί, επώνυμοι και μη, και κυρίως Ηλείοι, ενόψει της ανάθεσης της εντολής σχηματισμού νέας κυβέρνησης από τον ρυθμιστή του πολιτεύματος.

Τα γραφεία είχαν γεμίσει από ανθοδέσμες, γλάστρες κ.λπ. που είχαν στείλει διάφορες επιχειρήσεις, γραφεία, επώνυμοι πολίτες, εταιρείες κ.λπ., ενόψει της ανάθεσης της εντολής στον Σ. Στεφανόπουλο. Και ενώ εναγωνίως περιμέναμε ο βασιλιάς να δώσει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον Α΄ Αντιπρόεδρο, κάποιος, γνωστός στο πολιτικό γραφείο του Α΄ Αντιπροέδρου, ήλθε και ανακοίνωσε ότι ο βασιλιάς παρέκαμψε τη νόμιμη διαδικασία και ανέθεσε την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον υπουργό ∆ημοσίων Εργων Κωνσταντίνο Γ. Καραμανλή. Στο άκουσμα της είδησης όλοι οι παρευρισκόμενοι παγώσαμε, γιατί δεν το περιμέναμε, και αρχίσαμε σιγά σιγά να αποχωρούμε, πολλοί απογοητευμένοι.

Τελικά αποδείχθηκε ότι η απόφαση του άνακτος να παρακάμψει τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης Παπάγου και να αναθέσει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον Κωνσταντίνο Γ. Καραμανλή υπήρξε, όπως τα γεγονότα επί πρωθυπουργίας του επιβεβαίωσαν, ρηξικέλευθη, καταλυτική και ιστορική για την πρόοδο και την τύχη της χώρας μας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT