Επεα πτερόεντα και κυνήγι ψήφων

Κύριε διευθυντά
Στην τρέχουσα προεκλογική συναυλία ακούγονται λίγες «λέξεις» με συγκεκριμένο και σαφές περιεχόμενο και πολλά «λόγια» που είναι προϊόν λεξιθηρίας για εντυπωσιακές έναρθρες παραπλανητικές κραυγές χωρίς περιεχόμενο ή με περιεχόμενο τελείως διαφορετικό από αυτό που προβάλλεται. Παραδείγματα:

(α) «Κατάργηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής». Επικίνδυνη προβολή παραπλανητικού συνθήματος που μπορεί να παρασύρει παιδιά προς κατευθύνσεις για τις οποίες δεν είναι κατάλληλα, κάτι που αποδεικνύεται πανηγυρικά με αδιάψευστους αριθμούς. Αυτό όμως κοστίζει σπατάλη χρόνου και προσπάθειας για τα παιδιά και οικονομικό κόστος στους γονείς και τους φορολογουμένους.

(β) «Δημόσια αγαθά». Η έκφραση επεξηγήθηκε με παραδείγματα το (κινδυνεύον) νερό (ΕΥΔΑΠ), την ενέργεια (ΔΕΗ) και τις συγκοινωνίες (ΟΣΕ). Με τον όρο δεν εννοείται η δωρεάν παροχή των δημοσίων αγαθών στους καταναλωτές, κάτι που δεν έχει ούτε μπορεί να συμβεί. Εννοείται ότι οι πάροχοι θα ανήκουν στο Δημόσιο με το σύνολο ή την πλειοψηφία των μετοχών τους και τη διοίκηση και διαχείρισή τους. Δηλαδή το ρεύμα της ΔΕΗ ήταν δημόσιο αγαθό όταν το Δημόσιο ήλεγχε το 51% των μετοχών της και έπαψε να είναι όταν η συμμετοχή αυτή περιορίστηκε κάτω του 50%. Παραβλέπεται, ως ήσσονος σημασίας, ότι δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα δημόσιας επιχείρησης που να μην είναι ζημιογόνος για το Δημόσιο. Συνεπώς αυτό που προσφέρεται στους φορολογουμένους είναι το βάρος των ζημιών τους. Σημειωτέον ότι μέχρι τώρα οι ζημιές ήταν οικονομικές. Δυστυχώς η τραγωδία των Τεμπών έδειξε κατά τρόπο οδυνηρότατο ότι μπορεί να κοστίσει και ανθρώπινες ζωές.

(γ) «Κυβέρνηση ειδικού σκοπού». Αυτό είναι το τελευταίο εφεύρημα της παραπλανητικής μηδενολογίας. Στον κόσμο των επιχειρήσεων, όταν ένας όμιλος θέλει να μετάσχει σε ένα μεγάλο εγχείρημα (project) μαζί με άλλους, δημιουργεί ένα «ειδικό όχημα» (special vehicle) για τον σκοπό αυτό, όπως στην Αττική Οδό. Το ίδιο κάνουν μεγάλες εταιρείες, όταν επεκτείνονται σε νέους τομείς, όπως η Intracom με τις Intrasoft, Intrakat, Intralot κ.ο.κ. Συνεπώς η κυβέρνηση ειδικού σκοπού προϋποθέτει μια μητρική κυβέρνηση, που θα κυβερνά τη χώρα. Οι επικείμενες εκλογές αφορούν αυτήν ακριβώς την κυβέρνηση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT