Η φορολόγηση των μερισμάτων

Κύριε διευθυντά

Το θέμα έγινε του προεκλογικού συρμού. Καλώς έγινε, λάθος προσεγγίζεται!

Ο πασίγνωστος δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ έχει δηλώσει ότι φορολογείται με χαμηλότερο συντελεστή από τη γραμματέα του, επειδή τα μερίσματα και τα κεφαλαιακά κέρδη του φορολογούνται με χαμηλότερο συντελεστή από το εισόδημα από μισθούς της γραμματέως του.

O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ενωσης, στις 7 Φεβρουαρίου 2023, ότι δεν θα αυξήσει τους φόρους για όσους κερδίζουν μέχρι 400.000 δολ., αλλά ότι είναι καιρός το 1% των πιο πλούσιων και οι μεγάλες εταιρείες να αρχίσουν να πληρώνουν το μερίδιο φόρου που τους αναλογεί, και κατέληξε: «Το φορολογικό σύστημα δεν είναι δίκαιο, δεν είναι δίκαιο. Αυτό θα το αλλάξουμε».

Δυστυχώς, προς αγαλλίαση των απανταχού πλουσίων, όλοι σκέφτονται με όρους του παρελθόντος. Ειδικά για τα μερίσματα, δεν υπάρχει οικονομική λογική στο να φορολογούνται αυτοτελώς. Πρέπει να προστίθενται στα εισοδήματα που φορολογούνται με την προοδευτική κλίμακα, ο δε φορολογούμενος να πιστώνεται με τον φόρο κερδών που πλήρωσε η εταιρεία – τώρα στην Ελλάδα 24%.

Σημειώνω ότι τα εισοδήματα άνω των 40.000 φορολογούνται με 44%, οπότε τα μερίσματα των «πλουσίων» θα φορολογούνταν με (44%-24% =) 20%, ενώ των μικρομετόχων με λιγότερο έως καθόλου.

Σημείωση 1. Το 44% είναι υπερβολικό για τα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. (Στις ΗΠΑ, τα άνω των 400.000 δολ. φορολογούνται με 37%…)

Σημείωση 2. Τα κέρδη από πώληση μετοχών είναι δύσκολη περίπτωση, αφού η όποια υπεραξία είναι μείγμα πραγματικής αξίας από τα μη διανεμόμενα αλλά φορολογηθέντα κέρδη, αξίας από προεξόφληση πιθανόν μελλοντικών κερδών, αναδιανομή αξίας από λάθος «αποτίμηση» αγοραστή και πωλητή, αλλαγή στα επιτόκια…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT