Ακαδημία Γραμμάτων-καθολική συναίνεση

Ακαδημία Γραμμάτων-καθολική συναίνεση

Κύριε διευθυντά

Η πρόσφατη δημοσίευση στην έγκριτη εφημερίδα σας της πρότασης του επιφανούς καθηγητή του Πρίνστον Αγγελου Χανιώτη για τη δημιουργία μιας Εθνικής Ελληνικής Ακαδημίας Γραμμάτων, Επιστημών και Τεχνών γίνεται ήδη αποδεκτή από επιφανείς επιστήμονες, ιδρύματα και κοινωνικούς φορείς, όπως άλλωστε καταδεικνύει και η επιστολή στην «Κ» της 10/6/23 του ομότιμου καθηγητή ιατρικής του King’s College Hospital Νίκανδρου Μπούρα. Η πρόταση στηρίζεται στα εξέχοντα επιτεύγματα των Ελλήνων της διασποράς και διαμορφώνεται με βάση ανάλογα πρότυπα ιδρύματα της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Το έργο που θα αναλάμβανε μία ανεξάρτητη Εθνική Ακαδημία Γραμμάτων βάσει καταστατικού της δεν αλλοιώνει το πολυσχιδές έργο που επιτελεί η Ακαδημία Αθηνών, ούτε θίγει το εθνικό κύρος της – αντιθέτως το συμπληρώνει με νέους διεθνείς διαύλους επικοινωνίας.

Στον 21ο αιώνα που ζούμε, οι εξελίξεις, εφευρέσεις, καινοτομίες συμβαίνουν πλέον σε ελάχιστο χρόνο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μία μικρή χώρα στην άκρη της Ευρώπης μπορεί να συμμετέχει στις δημιουργικές συνεργασίες με κάποιο modicum ισοδυναμίας, αλλά βέβαια δεν μπορεί ούτε να τις ελέγχει ούτε να τις κατευθύνει. Η Εθνική Ακαδημία θα προσέφερε τον ευέλικτο σύνδεσμο μεταξύ των Ελλήνων της διασποράς και των Ελλήνων της Ελλάδας, θα άνοιγε τα σύνορα των επιστημών, τεχνών και γραμμάτων της χώρας μας στον υγιή διεθνή ανταγωνισμό και στη διεθνή καταξίωση. Ταυτόχρονα, ακολουθώντας ξένα ανάλογα ιδρύματα, θα αναγνωρίζει και θα προκαλεί σημαίνοντες κοινωνικούς και επαγγελματικούς τομείς να συμμετάσχουν στο έργο της. Σαν παράδειγμα, οι τομείς της ιατρικής και της ναυτιλίας ήδη προσφέρουν αξιόλογες υποδομές με διεθνή αναγνώριση – και μάλιστα ήδη επιτυγχάνουν δημιουργικές συνεργασίες με διεθνείς φορείς.

Την ευκρινή πρόταση που οραματίζεται ο καθηγητής Χανιώτης συμμερίζονται πολλές σημαίνουσες προσωπικότητες της διασποράς, κυρίως επειδή θα τους επιτρέψει τον ζωντανό σύνδεσμο με την Ελλάδα και την επιμόρφωση της νέας γενιάς που επιθυμεί να προοδεύσει. Μάλιστα έχει ήδη προταθεί η υιοθέτησή της από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρωτοβουλία που θα ενισχύσει το κύρος και την προβολή της, απαλλάσσοντάς την από ετερόκλητες πολιτικές επιδιώξεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT