Ο Οκτάβιος Μερλιέ και η Γαλλική Σχολή

Ο Οκτάβιος Μερλιέ και η Γαλλική Σχολή

Κύριε διευθυντά

Στο εξαιρετικό άρθρο του διακεκριμένου αθηναιογράφου Νίκου Βατόπουλου (9.6.23), με θέμα «Η Γαλλική Σχολή Αθηνών και η πρωτεύουσα», στην οδό ∆ιδότου (Didot, 1790-1876, Γάλλος τυπογράφος, εκδότης και ελληνιστής, επίτιμος δημότης της Αθήνας) θα ήθελα να προσθέσω τα ακόλουθα:

Η Γαλλική Σχολή Αθηνών, κόσμημα της ελληνικής πρωτεύουσας, λαμπρύνεται με την παρουσία του Οκτάβιου Μερλιέ (πρβλ. την ομώνυμη οδό), Γάλλου λογίου και θερμού φιλέλληνα.

Ο Octave Merlier (1897-1976), από το Ρουμπέ της Βόρειας Γαλλίας, με σπουδές φιλοσοφίας στη Σορβόννη, διετέλεσε διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (1936-1961). Νυμφεύθηκε την Ελληνίδα λογία και μουσικολόγο, από την Ξάνθη, Μέλπω Λογοθέτη, lectcice των νεοελληνικών στη Σορβόννη στο πλευρό του ελληνιστή Hubert Pernot και εργάσθηκε με ζήλο για την ανάπτυξη των ελληνογαλλικών πολιτιστικών σχέσεων.

Το 1952 ίδρυσε, με τη σύζυγό του, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και συνέβαλαν ενεργώς στη διάσωση του λαογραφικού θησαυρού της Ελλάδας και του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Σημαντική, επίσης, η προσφορά του στην έκδοση 76 τόμων από τη συλλογή του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, καθώς και η δημοσίευση Αναλυτικού Δελτίου Βιβλιογραφίας.

Τέλειος γνώστης της νεοελληνικής, μετέφρασε στα γαλλικά πολλούς Ελληνες συγγραφείς (Παλαμά, Σικελιανό, Παπαδιαμάντη, κ.ά.), έγραψε πολλές μελέτες και διοργάνωσε εκθέσεις για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT