Πολιτεία-Εκκλησία και περί πολιτικής

Πολιτεία-Εκκλησία και περί πολιτικής

Κύριε διευθυντά

Αναφέρεται στα μέσα ενημερώσεως ότι μερικοί κληρικοί και μοναχοί παρεμβαίνουν στην εκλογική διαδικασία υπέρ ορισμένου κόμματος. Οσοι υποστηρίζουν ότι οι παρεμβάσεις αυτές οφείλονται στο καθεστώς των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας που ισχύει σήμερα, πιστεύουν ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα πάψουν όταν επέλθει ο χωρισμός Εκκλησίας και Πολιτείας.

Σήμερα, οι παρεμβάσεις αυτές είναι μεμονωμένες, εκδηλώνονται στο παρασκήνιο και, το σπουδαιότερο, καταγγέλλονται και αποδοκιμάζονται από την Εκκλησία με επίσημες και αυστηρές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου και άλλων εκκλησιαστικών παραγόντων. Ο περιορισμός και η αποδοκιμασία των απαράδεκτων αυτών παρεμβάσεων οφείλονται στο καθεστώς των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας που ισχύει σήμερα, γιατί η Εκκλησία είναι και νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και οι λειτουργοί της είναι και δημόσιοι λειτουργοί και, υπό την ιδιότητά τους αυτή, είναι υποχρεωμένοι να μένουν μακριά από οποιαδήποτε ανάμειξή τους στην πολιτική.

Αντιθέτως, αν επέλθει ο χωρισμός αυτός αντί να λείψουν οι παρεμβάσεις αυτές θα πολλαπλασιασθούν και θα επεκταθούν γιατί, αφού η Εκκλησία δεν θα είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, αλλά θα είναι, για το κράτος, μια απλή ιδιωτική σύναξη προσώπων και οι λειτουργοί της θα είναι απλοί ιδιώτες, και αφού η ελευθερία του λόγου που ισχύει για όλους, δεν θα είναι δυνατόν να εμποδισθεί η Εκκλησία και οι λειτουργοί της θα πράττουν απροκάλυπτα τα ίδια και περισσότερα από όσα σήμερα αποδοκιμάζονται. Σήμερα, αν ένας ιεροκήρυκας τολμήσει να μιλήσει υπέρ ή κατά ενός πολιτικού κόμματος, θα πάει κατηγορούμενος γιατί θα έχει παραβεί το καθήκον του που έχει ως δημόσιος λειτουργός, αν γίνει ο χωρισμός, κανείς δεν θα μπορεί να τον κατεβάσει από τον άμβωνα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT