Η (μη) προβολή της φιλοπατρίας

Κύριε διευθυντά

Η ευεργεσία ως έκφραση υψηλών ευγενών προθέσεων, δικαίως τυγχάνει της επαινετής και ευγνώμονος αντιμετώπισης όλων μας. Ευτυχώς η ελληνική Ιστορία κοσμείται με λαμπρές σελίδες κοινωφελούς πατριωτικής προσφοράς εκ μέρους πολλών, οικονομικώς ευπόρων, τέκνων της, το όνομα των οποίων κατέχει περίοπτη θέση στην κοινή συνείδηση.

Στους εθνικούς αυτούς ευεργέτες καταλέγεται και ο κ. Πάνος Λασκαρίδης, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει προσφέρει τέσσερα πλοία στο Πολεμικό Ναυτικό μας! Εχει επίσης συμβάλει στην αποκατάσταση του θρυλικού θωρηκτού «Αβέρωφ» και στην εγκατάσταση τεσσάρων ηλεκτροπαραγωγικών ζευγών στις φρεγάτες «Αιγαίο» και «Ελλη». Τις μέρες τούτες, μια ακόμη μέγιστη προσφορά λαμπρύνει την ευεργετική του εικόνα. Προσέφερε στο Πολεμικό Ναυτικό το πλοίο «Περσέας» (105 μ.), ένα πολύτιμο απόκτημα του στόλου μας, με τεχνολογικό εξοπλισμό υψίστης τελειότητας.

Η γενναιόδωρη και διαρκώς εκδηλούμενη ευεργετική διάθεση του κ. Λασκαρίδη είναι αυτονόητο ότι αξίζει των θερμών επαίνων και εγκαρδίων μας ευχαριστιών, ως πολιτών που αγαπάμε τη χώρα μας και επιθυμούμε να την βλέπουμε υγιώς αναπτυσσόμενη. Ιδιαίτερα εμείς οι νησιώτες νιώθουμε ακόμη πιο ενθαρρυντικό το ηθικό και ψυχολογικό όφελος της λασκαριδείου προσφοράς. Ως κάτοικοι – Ακρίτες του Αιγαίου μας, είμαστε συνειδητοί φορείς της ελληνικής ιστορικής συνέχειάς του.

Δεν γνωρίζω κατά πόσο έχει προβληθεί το εθνικό έργο του κ. Πάνου Λασκαρίδη στο μέτρο που απαιτείται. Δεν έχω αντιληφθεί, πάντως, να δίνεται ιδιαιτέρως πανηγυρική έμφαση, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στο γεγονός της δωρεάς του «Περσέα». Εγώ έτυχε να το διαβάσω στην «Καθημερινή» (2-6-2023), στα Αθηναϊκά plus της κ. Μαργαρίτας Πουρνάρα. Τέτοια γεγονότα πρέπει να τυγχάνουν ιδιαιτέρας και «ηχηρώ τω τρόπω» προβολής τόσο από τον ηλεκτρονικό όσο και από τον χαρτώο τύπο. Τα ευεργετήματα αυτά συγκινούν και διδάσκουν.

Το ενάρετο ευεργετικό ήθος του ευπατρίδη Πάνου Λασκαρίδη στέκει φάρος καλής ελπίδας και σεβασμού προς την ιστορική μας υποχρέωση να νοιαζόμαστε με σοβαρότητα και συνετό ενθουσιασμό για τη διαρκή πρόοδο της πατρίδας μας, ώστε αυτή να καταστεί «καὶ ἐς πόλεμον καὶ ἐς εἰρήνην αὐταρκεστάτη» (βλ. Περικλέους «Επιτάφιος»). Ετσι χτίζονται ακόμη πιο στέρεα και εκφέρονται ακόμη πιο αποφασιστικά τα «Μολών λαβέ», οσάκις απαιτείται να απευθύνονται προς ηθελημένα ανιστόρητους, προκλητικά ιταμούς και επίδοξους σφετεριστές της ελληνικής ακεραιότητας του Αιγαίου μας!

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT