Ψήφος ανδρών – γυναικών και το «50-50»

Κύριε διευθυντά

Το πρωτοσέλιδο Κύριο Αρθρο της «Καθημερινής» της 28/6/2023 με τίτλο «Η απόσταση μέχρι το 50-50» ασχολείται με την «υποεκπροσώπηση» των γυναικών στο πλήθος (62!) των μελών του νεοπαγούς υπουργικού συμβoυλίου. Αυτό θεωρείται «μικρή βελτίωση σε σύγκριση με το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα». ∆ιερωτώμαι –για μία ακόμη φορά– με ποια βάση υπολογίζεται η επαρκής εκπροσώπηση του «ωραίου φύλου» στα αιρετά όργανα του πολιτεύματος. Βρήκα ότι στο εκλογικό σώμα η αναλογία ανδρών – γυναικών είναι 0,96, δηλαδή οι γυναίκες υπερτερούν κατ’ αριθμόν των ανδρών. Αυτή η γυναικεία πλειοψηφία (50%+) εξέλεξε διά της ψήφου της 65 γυναίκες επί συνόλου 300 βουλευτών, δηλαδή 21,5%. Στο υπουργικό συμβούλιο υπάρχουν 15 γυναίκες, δηλαδή περίπου 25%.

Οι γυναίκες ψηφίζουν «αυτοπροπροσώπως» την «υποεκπροσώπησή» τους και δεν αδικούνται από το ανδροκρατούμενο κράτος. Ισως από την ανδροκρατούμενη κοινωνία, οικογένεια κ.ο.κ., αλλά γι’ αυτό θα πρέπει να κάνουν κάτι οι ίδιες, κερδίζοντας κάτι παραπάνω με την αξία τους στο σπίτι, στην εκπαίδευση, στη δουλειά τους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT