Μήπως οι καρέκλες είναι πάρα πολλές;

Κύριε διευθυντά

Μεγάλη κυβέρνηση, φανερή η στόχευση διατήρησης ισορροπιών και εξυπηρέτησης συγγνωστών άλλωστε φιλοδοξιών, η δημιουργία πολλών υπουργικών θέσεων. Ισως και εξασφάλιση ανοχής για τη συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών ή και εξωκομματικών. Παραμένει ωστόσο το πιθανό και σοβαρό πρόβλημα του έγκαιρου και αποτελεσματικού συντονισμού, ενός υπερβολικά υπεράριθμου και εξαιρετικά δαπανηρού υπουργικού συμβουλίου με τις συναφείς υπηρεσίες του. Ισως θα μπορούσε να λειτουργεί παράλληλα ένα μικρό υπουργικό συμβούλιο, που και πάλι δεν θεραπεύει την υπεραριθμία με τις συνέπειές της. Υπήρξαν εποχές που οι υπουργοί ήταν γύρω στους είκοσι με τους μόνιμους γενικούς διευθυντές τμημάτων του υπουργείου να καλύπτουν ειδικούς τομείς και να εφαρμόζουν, υπεύθυνα ελεγχόμενοι, την πολιτική που καθορίζει ο υπουργός και η κυβέρνηση γενικότερα, χωρίς την καλυπτική απαλλακτική «πολιτική ευθύνη υπουργού». Με τη μέθοδο αυτή υπάρχει συνέχεια των κρατικών υπηρεσιών, ανεξάρτητα από την αλλαγή υπουργού ή και κυβέρνησης, σταθερότητα προγραμμάτων και αύξησης παραγόμενου έργου.

Ενώ, παράλληλα, οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να ασχολούνται συστηματικότερα με το κοινοβουλευτικό έργο. Θα μπορούσαν οργανωμένοι σε ομάδες κατά τομείς, να προετοιμάζουν, να επεξεργάζονται και να προτείνουν προγράμματα υποβοηθώντας το κυβερνητικό έργο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT