1974, ο ηρωικός πλους της τορπιλακάτου Τ3

1974, ο ηρωικός πλους της τορπιλακάτου Τ3

Κύριε διευθυντά

Στις 20 Ιουλίου κλείνουν 49 χρόνια από την ημέρα της ηρωικής θυσίας του υποπλοιάρχου Ελευθερίου Τσομάκη Π.Ν., κυβερνήτου της κυπριακής τορπιλακάτου Τ3, και οκτώ από τα εννέα μέλη του πληρώματός της, κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974.

Εκτοτε έχω γράψει πολλές επιστολές σε εφημερίδες και άρθρα σε περιοδικά για τη θυσία τους. Και πρόκειται πράγματι περί ηρωικής θυσίας, που πιθανώς να μην υπάρχει αντίστοιχη στα χρονικά του ναυτικού μας, αλλά και των ναυτικών άλλων χωρών.

Ο Τσομάκης απέπλευσε από την Κυρήνεια την αυγή της 20ής Ιουλίου 1974, για να αντιμετωπίσει την τουρκική αρμάδα που έπλεε προς την Κύπρο και ρύπαινε τα νερά στα οποία αναδύθηκε το σύμβολο της ομορφιάς, σ’ έναν άνισο και εκ προοιμίου χαμένο αγώνα. Μα για τον γενναίο κυβερνήτη, ένας ήταν ο άριστος οιωνός: «Αμύνεσθαι περί πάτρης».

Απέπλευσε με θάρρος και αδάμαστη θέληση να πλήξει τον εισβολέα, γνωρίζοντας ότι η μεγαλύτερη πιθανότητα ήταν να μην ξαναγυρίσει στη βάση του. Μία «βάρκα» με δύο τορπίλες και ένα μικρό πυροβόλο εναντίον αντιτορπιλικών και αεροπορίας. Και όμως απέπλευσε χωρίς ερωτήσεις, βαθυστόχαστες εκτιμήσεις τακτικής καταστάσεως και αντιρρήσεις. «Φεύγω αμέσως, κύριε Διοικητά, επιτέλους ήλθε η ώρα», είπε στον διοικητή του και απέπλευσε και το ήξερε, το καταλάβαινε, προς τη… θυσία. Και πριν προλάβει να ρίξει τις τορπίλες του, τους γάζωσαν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Στις επιστολές μου πάντα ετόνιζα την επί σειράν ετών ατολμία της πατρίδας να αναγνωρίσει και να τιμήσει τη θυσία του Τσομάκη και την υποχρέωση του Π.Ν. να δώσει το όνομά του σε ένα πλοίο του Στόλου μας. Από το 1974 μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στον Στόλο πολλά νέα πλοία και σε κανένα δεν δόθηκε το όνομά του.

Περιμένουμε, μετά τις φρεγάτες, την υπογραφή σύμβασης για την πρόσκτηση κορβετών. Θέλω να πιστεύω ότι ο νέος Α/ΓΕΝ και το ΑΝΣ δεν θα ακολουθήσουν τους προκατόχους τους και θα τιμήσουν τη μνήμη και την ηρωική θυσία του Τσομάκη, δίνοντας το όνομά του σε μία από αυτές.

Σε επιστολή μου στις 27-7-2014 προς τον τότε Α/ΓΕΝ αντιναύαρχο Ε. Αποστολάκη Π.Ν., σχετική με τον Τσομάκη, μου είχε απαντήσει στις 16-10-2014, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Πλέον των ανωτέρω θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η σύνδεση του ονόματος “Τσομάκης” με ένα πολεμικό πλοίο του Στόλου μας θα εξετασθεί στο μέλλον». Και το μέλλον παραμένει αόρατο!

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT