Αναβάθμιση ΕΣΥ και διακομιδή ασθενών

Αναβάθμιση ΕΣΥ και διακομιδή ασθενών

Κύριε διευθυντά

Ενόψει των συζητήσεων για την αναβάθμιση του ΕΣΥ θα ήθελα να εκφράσω κάποιες σκέψεις. Το επιτυχημένο παράδειγμα της δεκαετίας του 1980, με το άνοιγμα 5 νέων Ιατρικών Σχολών, πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθηθεί εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ομοιογενούς αποτελεσματικότητας δίκτυο νοσοκομείων αναφοράς σε όλη την επικράτεια. Η δημιουργία των ιατρικών αυτών σχολών σε επαρχιακές πόλεις της χώρας (Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Αλεξανδρούπολη και Λάρισα) οδήγησε στη δημιουργία 5 νοσοκομείων αναφοράς (με υψηλό βαθμό αυτάρκειας, που καίτοι πανεπιστημιακά λειτουργούν στο πλαίσιο του ΕΣΥ) στην περιφέρεια της χώρας.

Η διατήρηση σε λειτουργία μικρών περιφερειακών νοσοκομείων που είτε γειτνιάζουν με νοσοκομεία αναφοράς ή αδυνατούν λόγω ελλιπούς εξοπλισμού ή στελέχωσης να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πλειονότητας των ασθενών, θα πρέπει να επανεξεταστεί σοβαρά. Τα υπολειτουργούντα αυτά νοσοκομεία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στο πλαίσιο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, να αναβαθμιστούν ή να συνενωθούν με γειτονικά τους (με κύριο κριτήριο την κάλυψη των γεωγραφικών κενών) και να δημιουργήσει και το ΕΣΥ ένα δίκτυο νοσοκομείων αναφοράς (μικρότερο μεν σε αριθμό αλλά πληρέστερο σε αποτελεσματικότητα), αντίστοιχο των πανεπιστημιακών, σε περιοχές που δεν καλύπτονται από τα τελευταία. Αυτό θα οδηγήσει στην εξάλειψη του φαινομένου όπου κάποια περιφερειακά νοσοκομεία διακομίζουν την πλειονότητα των ασθενών τους, προκαλώντας ερωτήματα για τη χρησιμότητά τους, και ασύμμετρη επιβάρυνση στα νοσοκομεία των αστικών κέντρων. Μια αναβάθμιση, τέλος, του ΕΚΑΒ, για απομονωμένες περιοχές (ορεινές, νησιά κ.λπ.) σε συνδυασμό με τη βελτίωση του οδικού δικτύου και του δικτύου των αερολιμένων που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του χρόνου διακομιδής των ασθενών που προέρχονται από τις περιοχές αυτές.

Πέτρος Χ. Αυγερινός

Πρώην Σ. διευθυντής Παθολογίας του συγκροτήματος Ευαγγελισμός-Οφθαλμιατρείο-Πολυκλινική

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT