Προσλήψεις «τώρα» στη Δικαιοσύνη

Κύριε διευθυντά

Κατά καιρούς λαμβάνονται διάφορα μέτρα επιταχύνσεως της απονομής της δικαιοσύνης, αλλά το πρόβλημα παραμένει και η κατάσταση έχει χειροτερεύσει, γιατί το βασικό αίτιο των καθυστερήσεων είναι η έλλειψη προσωπικού στα κατώτερα, ιδίως, δικαστήρια. ∆εν είναι δυνατόν να βελτιωθεί η κατάσταση με νέα μέτρα, όπως η τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής ∆ικονομίας που προτείνεται τελευταία, όταν ο ίδιος ανεπαρκής αριθμός δικαστών θα πρέπει να τα εφαρμόσει.

Στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγμα νομίζω ότι η αύξηση του αριθμού των δικαστικών λειτουργών πρέπει να είναι άμεση και ουσιαστική. Η αύξηση αυτή δεν μπορεί να γίνει με τον σημερινό ρυθμό προσλήψεων προσωπικού. Χρειάζεται, υπό τον αυστηρό έλεγχο ήθους και προσόντων από τα ανώτατα δικαστικά συμβούλια: Να μεταταγούν στη γραμματεία των δικαστηρίων και των εισαγγελιών όσοι από το προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών και των ΔΕΚΟ έχουν πτυχίο Νομικής. Να τοποθετηθούν σε θέσεις πρωτοδικών και εισαγγελικών οι ειρηνοδίκες που υπηρετούν και έχουν επιδείξει ήθος, εργατικότητα και κατάρτιση. Να προσληφθούν σε θέσεις ειρηνοδικών νέοι δικηγόροι και στελέχη της Διοικήσεως με πτυχίο Νομικής και με πολυετή προϋπηρεσία, από αυτούς που έχουν διακριθεί και είναι γνωστοί για το ήθος, την κατάρτιση και την εργατικότητά τους.

Η αθρόα εισαγωγή στο Σώμα της Δικαιοσύνης νέων στελεχών μπορεί να προκαλέσει υποβάθμιση της ποιότητας των δικαστικών αποφάσεων, αλλά στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα, είναι προτιμότερη η ύπαρξη αποφάσεων όχι αρίστης ποιότητας από την ανυπαρξία αποφάσεων που παρατηρείται σήμερα. Μία εσφαλμένη δικαστική απόφαση μπορεί να διορθωθεί με ένδικα μέσα, μία ανύπαρκτη όμως δικαστική απόφαση σημαίνει αρνησιδικία.

Ευάγγελος Ανδριανός

Επίτιμος Αρεοπαγίτης

Καστόρειον Λακωνίας

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT