Περί βασιλείας και ονομάτων

Κύριε διευθυντά

Παρακολουθήσαμε, βράδυ ∆ευτέρας 3 Ιουλίου 2023, στην ΕΡΤ News την εκπομπή της διακεκριμένης δημοσιογράφου Σοφίας Παπαϊωάννου «365 moments» με επισκέπτες τους δύο από τους τρεις υιούς του τέως βασιλέως της Ελλάδος αειμνήστου Κωνσταντίνου.

Αναρωτιέμαι γιατί τόσος φόβος και γιατί τέτοιο ταμπού η βασιλεία στην Ελλάδα; Γιατί κάθε φορά που γίνεται λόγος για την πρώην βασιλική οικογένεια πρέπει να προηγείται η βαρύγδουπη δήλωση: «το πολίτευμα έχει οριστικά κριθεί με το δημοψήφισμα του 1974, που αποφάσισε την αβασίλευτη δημοκρατία». Είτε ήταν μια συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο παλαιότερα, είτε τώρα με τον Παύλο και τον Νικόλαο, είτε επρόκειτο για τη νεκρώσιμο ακολουθία του Κωνσταντίνου, είτε για την προσέλευση των συγγενών της οικογένειας… Κάθε φορά η δήλωση, και σήμερα δυο τρεις φορές!

Αναρωτιέμαι γιατί τέτοια μανία διαγραφής της νεοελληνικής ιστορίας: «απ’ άκρου σ’ άκρον η Ελλάδα φλέγεται με την ιαχή οι Γκλύξμπουργκ τέλος», όπως μεγαλοέγραφε εφημερίδα της εποχής, και μαζί με την ιαχή έγιναν οι οδοί από Βασιλίσσης Σοφίας, Αιγαίου Πελάγους, από Βασιλέως Κωνσταντίνου, Ειρήνης, από Βασιλέως Γεωργίου, Ηπείρου… Μαζί με την ιαχή ακόμη η ερώτηση, σχεδόν το στραγγάλισμα, γιατί δεν παίρνετε επίθετο για να έχετε ελληνική υπηκοότητα, ποιο είναι το όνομά σας, πώς συστήνεστε, πώς σας αποκαλούν στο εξωτερικό.

Τρόμος και φόβος και στην κηδεία του τέως βασιλέως. «Καλά τα πήγαμε όμως… δεν έγινε τίποτε», είπε η δημοσιογράφος και συμφώνησε ο κορυφαίος συνταγματολόγος συνομιλητής της! Δηλαδή τι περιμέναμε να γίνει; Οι άνθρωποι, βασιλείς ξεβασιλείς, έχασαν τον σύζυγο, τον πατέρα, τον παππού τους, τον αδελφό τους, τον θείο τους, τον εξάδελφό τους, δεν ήταν σόου, ούτε εξετάσεις της Ελληνικής Προεδρευομένης ∆ημοκρατίας.

Το δημοψήφισμα έκρινε και σε θεσμικό επίπεδο τον τρόπο ανάδειξης αρχηγού κράτους, αιρετός πλέον και όχι κληρονομικός. Στα 50 χρόνια που πέρασαν άλλαξαν τα πράγματα, αναθεωρήθηκε το Σύνταγμα με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει την ουσιαστική ανάμειξη του Προέδρου της Ελληνικής ∆ημοκρατίας στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου, και να δίνει την άσκηση της ουσιαστικής εξουσίας στον πρόεδρο της κυβέρνησης. Πόσους προέδρους της κυβερνήσεως είδαμε που «κληρονόμησαν» θέσεις από πατέρες τους;

Ας μην είμαστε τόσο καχύποπτοι ούτε τόσο φοβισμένοι και στριμωγμένοι. Και ο Παύλος και ο Νικόλαος είναι ακριβώς αυτοί που παρακολουθήσαμε, τίποτε περισσότερο τίποτε λιγότερο.

Ρέα Πουρνάρα

Πόρτο Ράφτη

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT