Μεταρρυθμίσεις «άνευ ημετέρων»

Κύριε διευθυντά

Θα ήταν εκδήλωση μικροψυχίας να αρνηθείς ότι έγιναν ικανές μεταρρυθμίσεις σε αρκετούς τομείς της δημόσιας πολιτικής, κατά την προηγηθείσα κυβερνητική τετραετία. Κατά κοινή, όμως, παραδοχή, εξακολουθούν να υπάρχουν λειτουργικές παθογένειες στον χώρο της ∆ικαιοσύνης, της ∆ημόσιας ∆ιοίκησης, της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, που απαιτούν πρόσθετες, ουσιαστικές, μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, που δεν θα είναι άμοιρες πολιτικής αμφισβήτησης και συγκρούσεων.

Με γνώμονα και την ευρωπαϊκή εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών, η πρωτοβουλία λήψης των σχετικών αποφάσεων και η βούληση ολοκλήρωσής τους συναρτάται και με τη σωρευτική συνδρομή σειράς προϋποθέσεων. Ενδεικτικώς, θα μπορούσε να μνημονευθεί ο προϊδεασμός του εκλογικού σώματος, η ανάγκη ικανού χρόνου για ενδελεχή σχεδιασμό, η ευρύτερη, κατά το δυνατόν, διαβούλευση και κοινωνική αποδοχή, η επαρκής χρηματοδότηση, η έλλογη αντιστάθμιση δυσμενών συνεπειών, καθώς και η συνεπής και χωρίς παλινωδίες εφαρμογή τους. Η μέχρι τώρα εμπειρία, για την εφαρμογή των προμνημονευθεισών προϋποθέσεων, δεν είναι ενθαρρυντική. Ας ευχηθούμε οποιαδήποτε αξιόλογη μεταρρυθμιστική παρέμβαση να είναι απόρροια ισχυρής πολιτικής βούλησης πραγμάτωσής της, χωρίς υπαναχωρήσεις, λόγω αντίθετων συμφερόντων συντεχνιών, συνδικάτων, παντοίας μορφής ομάδων πίεσης, καθώς, και όχι σπάνια, «ημετέρων».

Νικόλαος Θ. Μαυρίκας

Αντιπρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ε.τ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT