Από το Βρυσοχώρι η καταγωγή τους

Κύριε διευθυντά

Στην «Κ» της 1/6/2023, στη στήλη Θεωρείο, αναγράφεται ότι η καταγωγή της μητέρας του Ελληνοαμερικανού πολιτικού Μάικλ ∆ουκάκη, ο οποίος ήταν υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ με το ∆ημοκρατικό Κόμμα το 1988, είναι από τη Λάρισα.

Τούτο μάλλον δεν είναι απολύτως ακριβές. Ο ίδιος ο Μάικλ Δουκάκης, ομιλών εις το 35ο Συνέδριο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, στην πόλη Γούστερ της Μασαχουσέτης, του οποίου προήδρευε ο αλησμόνητος φίλος μου, οφθαλμίατρος Φώτιος Γκάνιας, από το χωριό Βαβούρι – Μουργκάνας, είπε, σύμφωνα με την ελληνόφωνη εφημερίδα της Αμερικής «Εθνικός Κήρυξ» της 18.6.2007: «Οι εκ μητρός πρόγονοί μου κατάγονται από το χωριό Βρυσοχώρι Ιωαννίνων, που ήταν τόπος καταγωγής ενός άλλου πολύ γνωστού Ηπειρώτη, του αειμνήστου εξαδέλφου μου ηθοποιού Τζων Κασσαβέτη, του οποίου ο πατέρας ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Πανηπειρωτικής».

Διευκρινίζω ότι ο Τζων Κασσαβέτης, εκτός από ηθοποιός ήταν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου.

Ο Μάικλ Δουκάκης, το καλοκαίρι του 2009, επεσκέφθη το χωριό καταγωγής της μητέρας του, το Βρυσοχώρι, και, προσκεκλημένος του γνωστού Ελληνοαμερικανού Νίκου Γκατζογιάννη, το ακριτικό χωριό Λεια Φιλιατών.

Τέλος, ίσως και ως εκ του περισσού, υπενθυμίζω ότι η καταγωγή του πατρός του Μάικλ Δουκάκη είναι από τη Λέσβο.

Αντώνης Ν. Βενέτης

Μοναστηράκι Δωρίδος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT