Νομικό Συμβούλιο Κράτους – ο ρόλος του

Νομικό Συμβούλιο Κράτους – ο ρόλος του

Kύριε διευθυντά

Με αγανάκτηση διαβάσαμε το δημοσίευμα της 4ης Ιουλίου 2023 του κ. Πάσχου Μανδραβέλη, αρθρογράφου της εφημερίδας σας, το οποίο αναφέρθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και τους λειτουργούς του με τον απαξιωτικό τίτλο «Εξάγοντας το χασομέρι».

Ειδικότερα, οι θέσεις που διατυπώθηκαν καταδεικνύουν την πλήρη άγνοια για τον θεσμικό ρόλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και της δικαιοσύνης. Οι θέσεις αυτές περί δήθεν έλλειψης αξιολόγησης των λειτουργών του ΝΣΚ και άσκησης άσκοπων νομικών ενεργειών εκ μέρους του ΝΣΚ ενώπιον του ΕΔΔΑ, είναι νομικά ατεκμηρίωτες, παραγνωρίζουν τον πραγματικό σκοπό του ΝΣΚ, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τη σχετική νομοθεσία, προσβάλλουν δε το κύρος του Σώματος και των λειτουργών του. Προς ενημέρωση του γράφοντος, επισημαίνεται ότι στον Οργανισμό του ΝΣΚ, όπως ίσχυσε από το πρώτο στάδιο λειτουργίας του και όπως ισχύει και σήμερα, προβλέπεται διαχρονικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα, συγκεκριμένη διαδικασία ενδελεχούς επιθεώρησης των λειτουργών του, βάσει καθορισμένων κριτηρίων, η οποία περιλαμβάνει την αξιολόγηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων, καθώς και των υποθέσεων που έχει χειριστεί κάθε λειτουργός. Με τη διαδικασία αυτή διασφαλίζεται, με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο, η διαρκής και ακριβής αξιολόγηση της απόδοσης και επάρκειας κάθε λειτουργού.

Περαιτέρω, παρατηρείται τελευταία προσπάθεια από μερίδα του Τύπου, στοχοποίησης του ΝΣΚ, με αφορμή συγκεκριμένες εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον των δικαστηρίων, οι οποίες επιλέγονται προς σχολιασμό σκόπιμα, λόγω του συναισθηματικού αντίκτυπου που έχουν στην κοινή γνώμη, ενώ ταυτόχρονα δεν δίνεται η βαρύτητα που θα άρμοζε σε εξίσου σοβαρές υποθέσεις όπου, χάρη στην καθοριστική συμβολή και τον επιτυχημένο χειρισμό εκ μέρους των λειτουργών του ΝΣΚ, αποτρέπεται η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με την καταβολή υπέρογκων ποσών (βλ. πρόσφατη υπόθεση επενδυτικής διαιτησίας με τους φερόμενους πρώην ιδιοκτήτες των ναυπηγείων Σκαραμαγκά όπου απορρίφθηκε αίτημα καταβολής ποσού 400 εκατ. ευρώ σε βάρος του Δημοσίου).

Είναι εμφανές συνεπώς ότι το εν λόγω δημοσίευμα συνιστά μια αδικαιολόγητη προσπάθεια δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων, με στόχο τη δυσφήμηση του Σώματος, παραβλέποντας σκόπιμα το γεγονός ότι οι λειτουργοί του ΝΣΚ έχουν ως αποκλειστικό καθήκον την υπεράσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου εντός του πλαισίου που το Σύνταγμα και ο νόμος προσδιορίζουν και έχουν αποδείξει έμπρακτα την επιτυχή και άρτια εκτέλεση των καθηκόντων τους και την αφοσίωσή τους στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Για την ορθή και έγκυρη ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού καλό θα ήταν ο γράφων, πριν καταλογίσει, ελαφρά τη καρδία, στο ΝΣΚ, την «εξαγωγή χασομεριού» στους δικαστές του Στρασβούργου, να έχει ενημερωθεί προηγουμένως πλήρως και δεόντως για το σύνολο των νομικών και πραγματικών δεδομένων της υπόθεσης, αποφεύγοντας ο ίδιος το «χασομέρι», όπως επιβάλλει άλλωστε η δεοντολογική άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Για το Δ.Σ. της Ενωσης Μελών Ν.Σ.Κ.

Η Πρόεδρος

Εμμανουέλα Ν. Πανοπούλου

Πάρεδρος Ν.Σ.Κ.

Η Γενική Γραμματέας

Αθανασία Μήτρου – Κρυστάλλη

Νομικός Σύμβουλος Ν.Σ.Κ.

Απάντηση

Είναι ενδιαφέρουσα η πληροφορία ότι στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γίνεται «σε τακτά χρονικά διαστήματα (…) αξιολόγηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων, καθώς και των υποθέσεων που έχει χειριστεί κάθε λειτουργός». Μιας και δεν αναφέρεται ποιος κάνει την αξιολόγηση φοβόμαστε ότι είναι κάτι σαν την αυτοαξιολόγηση στα σχολεία που θέσπισε η κυβέρνηση αφού σύμφωνα με τις εκπροσώπους του ΝΣΚ επιστολογράφους αποδεικνύει «έμπρακτα την επιτυχή και άρτια εκτέλεση των καθηκόντων τους».

Πάσχος Μανδραβέλης 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT