Ο Εθνικός Διχασμός που μας «διχάζει» ακόμα και «ποιοι επέδειξαν εθνικιστική μεγαλομανία;»

Ο Εθνικός Διχασμός που μας «διχάζει» ακόμα και «ποιοι επέδειξαν εθνικιστική μεγαλομανία;»

Κύριε διευθυντά

Ο κ. Κώστας Ιορδανίδης στις 9 Ιουλίου έγραψε το άρθρο «Η λαγνεία του Κέντρου».Σε παράγραφο που αναφέρεται στον Ελευθέριο Βενιζέλο, γράφει τα εξής: «Πρώτος σταθμός βεβαίως κατά τον κ. Μητσοτάκη είναι ο “αστικός εκσυγχρονισμός του Ελευθερίου Βενιζέλου”. Λησμόνησε ωστόσο ο πρωθυπουργός, ως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, τον ∆ιχασμό που δημιούργησε ο μακρινότατος εκείνος συγγενής του, που η εθνικιστική του μεγαλομανία οδήγησε στη Μικρασιατική Καταστροφή».

Ο αρθρογράφος εδώ διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα.

Αν στον Ελευθέριο Βενιζέλο, που διπλασίασε τη χώρα μας με τις ευφυείς και άριστες διπλωματικές του ενέργειες, ο αρθρογράφος προσάπτει εθνικιστική μεγαλομανία, τι πρέπει να πει για την παράταξη του τότε βασιλιά που ήθελε την ουδετερότητα, τάχα, αλλά που αποσκοπούσε στη νίκη της Γερμανίας; Οπου η Σοφία, σύζυγος του Κωνσταντίνου, ως αδελφή του Κάιζερ, έδινε γραμμή πλεύσης στον βασιλιά;

Ο Διχασμός ήταν πράξη ανάγκης στην άφρονα στάση ουδετερότητος που ακολουθούσε ο βασιλιάς, αφού στην ουσία εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Γερμανίας. Μετά την αποπομπή του Κωνσταντίνου, το 1917, ο Γ. Βεντήρης συνέλεξε και δημοσίευσε τηλεγραφήματα που αποδείκνυαν τη φιλογερμανική αλληλογραφία του Παλατιού με τον Κάιζερ. Η δε θέση του βασιλιά μετά την εξορία του, στην Ελβετία το 1918, ήταν σαφώς φιλογερμανική. Μετά το τέλος του πολέμου τον Νοέμβριο 1918, ακολούθησε η Συνθήκη Σεβρών τον Αύγουστο 1920. Ετσι η χώρα μας απέκτησε Ιμβρο, Τένεδο και Ανατολική Θράκη, καθώς και την περιοχή της Σμύρνης που θα διοικούνταν από Ελληνα αρμοστή, υπό την επικυριαρχία του σουλτάνου. Η περιοχή θα αποφάσιζε με δημοψήφισμα μετά πέντε χρόνια αν θα ακολουθούσε προσάρτηση στην Ελλάδα.

Τον Νοέμβριο του 1920, στις εκλογές ο Βενιζέλος ηττήθη και ανεχώρησε αυτοεξόριστος στο Παρίσι. Επανήλθε ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και η κυβέρνηση Γούναρη αντί να φέρει τον ελληνικό στρατό πίσω στην πατρίδα όπως είχε υποσχεθεί, θέλησε να φθάσει μέχρι την Αγκυρα!

Αν αυτό δεν είναι η πραγματική εθνικιστική και άφρων μεγαλομανία της βασιλικής παράταξης, που οδήγησε στην ταπεινωτική Μικρασιατική Καταστροφή, τότε τι είναι;

Δημήτρης Γεωργαντάς

Χειρουργός

Μαρούσι

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT