Η «κατάληψη» των παραλιών

Κύριε διευθυντά

Αναφέρομαι στο ενδιαφέρον ρεπορτάζ του συντάκτη σας κ. Γιώργου Λιάλιου που αφορά τις καταγγελίες της Κίνησης Πολιτών Πάρου σχετικά με τους αυθαιρετούντες που καταλαμβάνουν παράνομα με ξαπλώστρες και ομπρέλες τον κοινόχρηστο χώρο των παραλιών του νησιού, πολύ πέραν των ορίων που προβλέπουν οι αντίστοιχες συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογραφεί.

Στο ρεπορτάζ αυτό διάβασα μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος αναγνωρίζει τα προβλήματα, εκτιμά όμως ότι είναι περιορισμένα σε μικρό αριθμό παραλιών. “Οι περισσότερες παραλίες της Πάρου είναι ελεύθερες. Τα προβλήματα υπάρχουν σε πέντε συγκεκριμένες παραλίες εδώ και πολλά χρόνια. Εμείς ως δήμος δεν έχουμε δικαίωμα παρέμβασης, παρότι υπογράφουμε τις μισθώσεις. Είναι αυτά τα παράδοξα της νομοθεσίας. Εμείς απλώς ειδοποιούμε την κτηματική υπηρεσία”».

Παρατηρώ συνεπώς ότι ο δήμαρχος Πάρου μεταθέτει τεχνηέντως τις ενδεχόμενες ευθύνες του δήμου στην Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων. Ωστόσο, η εν λόγω υπηρεσία, μολονότι είναι πράγματι η μόνη αρμόδια να παρέμβει, στην ουσία αδυνατεί να πραγματοποιήσει τις προβλεπόμενες αυτοψίες για τη διαπίστωση των αυθαιρεσιών και τη συνεπαγόμενη επιβολή των νομίμων κυρώσεων, λόγω ελλιπούς προσωπικού. Σημειώνω ότι, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το προσωπικό της Κτηματικής Υπηρεσίας Κυκλάδων αποτελείται από την προϊσταμένη και δύο ακόμη υφισταμένους της. Αν οι πληροφορίες αυτές αληθεύουν, θεωρώ ότι η υποστελέχωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας θα πρέπει λογικά να είναι γνωστή στο υπουργείο Οικονομικών.

Ανακύπτει επομένως το εύλογο ερώτημα γιατί το προϊστάμενο υπουργείο προφανώς εθελοτυφλεί και δεν προβαίνει σε απόσπαση στην Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων ενός περιορισμένου αριθμού υπαλλήλων από την κεντρική υπηρεσία για ένα δίμηνο (Ιούλιο – Αύγουστο), προκειμένου οι αποσπασμένοι να ασχοληθούν αποκλειστικά με τη διενέργεια επιτόπιων αυτοψιών προς όφελος τόσο του κράτους όσο και των χιλιάδων λουομένων που ταλαιπωρούνται ασκόπως.

Θα σας ήμουν υπόχρεος εάν η έγκριτη εφημερίδα σας αναλάμβανε την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση ενός ρεπορτάζ με σκοπό την ανάδειξη αυτής της χρονίζουσας ολιγωρίας των συναρμοδίων υπηρεσιών όσον αφορά τον αποτελεσματικό χειρισμό του υπόψη θέματος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT