Η επανάσταση του ΄21, Η Ύδρα και η αλήθεια

Η επανάσταση του ΄21, Η Ύδρα και η αλήθεια

Κύριε διευθυντά

Η ιστοριογραφία της Ελληνικής Επανάστασης θεωρεί ότι η ιστορική Υδρα επαναστάτησε την 15η Απριλίου του 1821, όταν έγινε ιεροτελεστία και παρέστησαν οι πρόκριτοι στον απόπλου του στόλου για επιχειρήσεις. ∆ηλαδή ότι την ίδια ημέρα που τα πολεμικά πλοία εξέπλευσαν για πόλεμο, τότε επαναστάτησε το νησί. Τούτο ακούγεται, τουλάχιστον, παράλογο.

Πότε πρόλαβαν τόσα καράβια να χρηματοδοτηθούν, να επανδρωθούν κατάλληλα, να εξοπλισθούν και να οργανωθούν για πολεμικές εκστρατείες;

Πρόκειται εμφανώς για ανακριβή και ύποπτη εξιστόρηση. Η μελέτη των αδιάσειστων ιστορικών Αρχείων της Υδρας αποκαλύπτει την αλήθεια.

Επειδή οι συντηρητικοί και πάντα διστακτικοί και αναποφάσιστοι Υδραίοι πρόκριτοι καθυστερούσαν να εξέλθουν στην επανάσταση, παρά τις υποκινήσεις των κεφαλών της Πελοποννήσου, ο πλοίαρχος Αντώνιος Οικονόμου, τη νύχτα της 27ης προς την 28η Μαρτίου, συνήγειρε και ξεσήκωσε τον λαό της Υδρας και μαζί καθαίρεσαν τον αντιπρόσωπο της τουρκικής εξουσίας, διοικητή Νικόλαο Κοκοβίλα, κατέρριψαν την τουρκική σημαία από το Διοικητήριο, κατέλυσαν το τουρκικό καθεστώς και ενήργησαν έρανο για την προετοιμασία του στόλου, που έτσι ετοιμάστηκε και εξέπλευσε την 15 Απριλίου. Δηλαδή την 15η Απριλίου έγινε το κατευόδιο του στόλου, όχι η επανάσταση.

Ομως, οι φίλαυτοι πρόκριτοι, για να φαίνονται ότι εκείνοι κήρυξαν την επανάσταση στην Υδρα (την 15η Απριλίου) και όχι ένας β΄ τάξεως πλοίαρχος (την 27η Μαρτίου), φρόντισαν να εκπέσει ο Οικονόμου σύντομα από την εξουσία, να εκδιωχθεί από το νησί και να δολοφονηθεί έξω από το Αργος! Εσπευσαν μάλιστα, μετά, να εξαφανίσουν τα φύλλα των Αρχείων (κόπηκαν με ψαλίδι) που περιείχαν πρακτικά και αποφάσεις της δράσης του, για να εξαφανισθεί κάθε στοιχείο γι’ αυτόν. Ετσι, με μηχανορραφίες και ίντριγκες παραπλάνησαν και τους ιστορικούς.

Η ιστορική αλήθεια απαιτεί αποκατάσταση. Η Υδρα επαναστάτησε την 27η Μαρτίου του 1821, όχι την 15η Απριλίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT