Σχέδια αποτροπής των πυρκαγιών;

Κύριε διευθυντά

Κορεσμός άμυνας (defence saturation): Γνωστότερος στην ειδίκευσή του ως «air defence saturation».

Στρατιωτική επιθετική τακτική που επιδιώκει να αποκτηθεί πλεονέκτημα μέσω της εξάντλησης του συνόλου των αμυντικών μέσων / δυνατοτήτων του αμυνόμενου.

Τακτική που εφαρμόζεται και σε μη στρατιωτικές περιπτώσεις, όπως στην οικονομία. Απορώ γιατί δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε στην περίπτωση των δασικών πυρκαγιών.

Είναι φανερό πως αμέσως μόλις οι συνθήκες διαμορφωθούν, εκτελείται ένα οργανωμένο σχέδιο εξάντλησης των πυροσβεστικών μέσων με την ταυτόχρονη δημιουργία πολλών μεγάλων πυρκαγιών (προφανώς εμπρησμών).

Στόχος είναι (που σε περιπτώσεις έχει επιτευχθεί) η δημιουργία καταστροφικών αποτελεσμάτων.

Δεν ενδιαφέρουν τα κίνητρα και οι απώτεροι στόχοι, που εξάλλου μπορούν να ποικίλλουν, αλλά η οργάνωση της πρόληψης που, όπως επανειλημμένα έχει κατατεθεί, πρέπει να αφορά τη φρούρηση και τον έλεγχο των προσβάσεων των περιαστικών δασών σε 24ωρη βάση, στους επικίνδυνους μήνες.

Μέχρι τώρα επενδύουμε σε μέσα / οργάνωση ώστε να περιορίζουμε τις ζημιές, αλλά δεν επιτυγχάνουμε την αποτροπή των «επιτιθεμένων» και τα δάση καίγονται.

Οταν όμως τα μέσα μιας μεθόδου δεν προσφέρουν αποτέλεσμα, τότε αλλάζουμε τη μέθοδο. (Ρωτήστε και τον κ. Πιερρακάκη γι’ αυτό).

Αυτά ως προς το τακτικό μέρος της απειλής.

Ως προς το στρατηγικό (ηθικοί αυτουργοί), φαντάζομαι πως μια σοβαρή ενασχόληση της ΕΥΠ θα τους προσεγγίσει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT